La Vanguardia (Català)

Juro el càrrec .... per la meva sogra!

- Joaquín Luna

Ja torno a veure Donald Trump a les escalinate­s del Capitoli un dia de gener del 2021 tirant a fred: –Juro capritxosa­ment tirar-me a l’esquena les meves obligacion­s com a president dels Estats Units i defensar o no la Constituci­ó conforme al meu humor, les enquestes i el que facin aquests bastards del Suprem.

M’imagino que els nord-americans es quedarien de pasta de moniato, sobretot si Trump tuneja l’afegitó.

–I dic que Déu m’ajudi perquè Déu i jo som amics, que si no...

Jo a Donald Trump el veig capaç d’això i de visitar Espanya –algun dia caldrà convidar-lo, oi?– i deixar anar en el sopar de gala:

–Spain is different? Me too! Where are the mariachis?

Amb la moda de jurar o prometre els càrrecs al caprici de cadascú estem donant unes lliçons de democràcia sostenible, de toreria i de teatre de l’absurd que ens fan l’admiració d’Occident i l’enveja del Tadjikista­n.

Ja era hora que algú innovés i capgirés tantes frases encotillad­es que a la resta del món repeteixen com lloros, en lloc de deixar-se portar per la inspiració.

–Baldiri, vols rebre Scarlett Johansson com a muller i promets ser-li fidel en la prosperita­t i l’adversitat, en la salut i la malaltia, estimant-la i respectant-la?

–Voler, voler..., sí, ho vull, però per imperatiu canònic perquè jo els dijous surto a sopar amb els amics, es posi com es posi la Scarlett.

Els casaments guanyarien en interès i podrien sortir en prime time o ferse apostes en línia per poc que l’Església concedeixi llibertat d’expressió i permeti als contraents anar més enllà de l’autoritari “sí, ho vull”.

Ens arriben notícies de Ginebra sobre

Jurarà el càrrec Trump el 2021 a l’espanyola?, espanyolit­zarà Ginebra el jurament hipocràtic?

la possible creació d’una comissió de savis per adequar el jurament hipocràtic. L’Associació Mèdica Mundial ha seguit amb interès i de bon grat la creativita­t mostrada pels electes espanyols aquestes setmanes.

Els metges s’han passat la vida donant ensurts als pacients, extirpant melses i mirant de reüll les infermeres, i potser ja ha arribat el moment que el jurament hipocràtic s’ajusti al dret d’autodeterm­inació individual del segle XXI.

–Prometo complir aquest pacte sempre que els pacients deixin de tossir quan els parlo. Aplicaré totes les mesures necessàrie­s per a la salut del malalt a condició que deixi de fumar i de muntar calçotades. Respectaré la privacitat dels meus pacients per imperatiu hipocràtic, tot i que si a mi una pacient em convida a prendre una copa no veig què n’ha de fer Hipòcrates de la meva vida privada...

Que avorrits que són els estrangers a l’hora d’accedir als càrrecs!

Nosaltres, en canvi, som capaços de posar al dia i donar modernitat al molt espanyol i antic “prometer y prometer, y una vez metido, olvidar lo prometido”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain