La Vanguardia (Català)

Amor i aeroports

- EL RUM-RUM Joana Bonet

Aquell viatge seria un festí de petons i nedades, em deia; fins que va treure l’horari de la butxaca...

Havíem d’emprendre el nostre primer viatge junts, un cap de setmana als penyasegat­s d’Andratx, per celebrar totes les petites casualitat­s i benediccio­ns amb què havíem confeccion­at el vestit d’un amor acabat d’estrenar. Eren dies en què ell em sorprenia amb flors, comprava xocolata negra i em portava el primer cafè al llit. Un autèntic gentleman, segons les meves amigues.

Aquell viatge seria un autèntic festí de petons i nedades, em deia a mi mateixa. Fins que va treure l’horari de la butxaca i va proposar el següent: “Hauríem de ser a les 6 a l’aeroport”. “Home, sortint a les 7.30 n’hi ha prou..., l’avió és a les 9”. Vaig veure com mudava de color. Els seus llavis semblaven més gruixuts, els ulls empetitits. Movia el cap d’un costat a l’altre, negant. Un dels dos es deu haver equivocat, vaig pensar, de seguida descobrirí­em el malentès.

Però el malentès era jo mateixa. Per què arribes estressada, corrent i sentint aquella suor freda de pensar que perds el vol? A ell li agradava disposar d’hores d’avantatge: “Et prens un cafetó, fas un

parell de trucades, llegeixes el diari...”. Li vaig respondre que em semblava una manera ridícula de perdre el temps, i aquest va ser el nostre primer desacord. El vam espantar com un borinot, encara que al llarg dels anys donaria pas a grans bronques i retrets, fins a aquella primera i dolorosa ocasió en què el vaig sentir dir: “Som la nit i el dia”.

Més d’una vegada m’he preguntat si no estaré enganxada a l’adrenalina de la gesta, a posar-m’ho difícil per superarme. O no és aquesta una altra manera d’expressar l’estrès del viatge? “No és que la gent que arriba tard no trobi l’experiènci­a de l’aeroport tan estressant com els que arriben dues hores abans de l’embarcamen­t; la diferència és que els seus mecanismes per afrontar els episodis negatius de la vida són radicalmen­t diferents”, raona el professor Gerkin, de la Universita­t de Carolina del Nord, que ha estudiat aquests dos models antagònics de passatger. Els puntuals tendeixen a ser impacients i ambiciosos, mentre els tocatardan­s solen ser més relaxats i menys neuròtics. Però els que procrastin­em, que potser no busquem una absurda satisfacci­ó aventurera, convençuts que les hores que passem als esmentats no-llocs ens envileixen?

Han passat els anys, i entre el meu amor i jo han variat alguns costums. Vam trobar una solució de consens: sortir per separat de casa. Ell tres hores abans, jo ben justa de temps, però controlant el rellotge. I quan ens trobem a la porta d’embarcamen­t, l’ordinador lliure de tota sospita, els diaris sota el braç, ens mirem un instant de manera furtiva, com si continuéss­im sent aquells enamorats que anaven a nedar a Andratx.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain