La Vanguardia (Català)

“L’ésser humà està provocant l’extinció de moltes espècies”

Georgina Mace, ecòloga, premi Fronteres del Coneixemen­t BBVA

- ANTONIO CERRILLO

Georgina Mace, 65 anys, doctora en Ecologia Evolutiva per la Universita­t de Sussex (Regne Unit), ha guanyat el premi Fronteres del Coneixemen­t de la Fundació BBVA en la categoria Ecologia i Biologia de la Conservaci­ó. L’ha obtingut, entre altres raons, pels seus treballs a l’hora de definir els paràmetres ecològics que determinen la inclusió d’una espècie a la Llista Vermella de la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Natura (UICN).

Estem reconeixen­t el veritable valor que tenen els recursos naturals? No. El fet que no estiguem donant un valor a la natura explica de manera molt significat­iva per què continua sent destruïda. La natura ofereix serveis de manera gratuïta: aire net, aigua neta, boscos, pol·linitzador­s i altres. Però hem de deixar de tractar els recursos com si fossin infinits, com si se’ns haguessin de proporcion­ar sempre.

Com podem donar un valor als recursos naturals, a l’oxigen, als arbres, als insectes pol·linitzador­s? Hi ha una manera de fer-ho en termes econòmics. Podem des xifrar el cost a què ens enfrontarí­em si no hi hagués diversitat biològica. Determinar quin seria, per exemple, el cost de netejar els rius si no hi hagués sistemes naturals que ho fessin, el cost que tindrien les inundacion­s a la costa si no hi hagués esculls. O el dels aiguamolls... Així podem fer càlculs de reemplaçam­ent en termes econòmics.

És possible traduir-ho en un càlcul econòmic?

Fins i tot s’han calculat els costos tenint en compte els beneficis de la diversitat biològica en la salut. Per exemple, saber el cost de recuperar la salut mental de molts dels habitants de les ciutats si poguessin gaudir d’un passeig pel parc per tenir menys estrès. I aquest valor seria el mateix que tenen les noves drogues que estan patentant les farmacèuti­ques. Hi ha molts treballs que intenten desxifrar aquests valors. I tots ens diuen que no estem donant prou valor a la natura.

Doni’m xifres.

Hi ha una xifra que és la que m’agrada més. Si compares dos ecosisteme­s similars, un de transforma­t per produir aliments, incloent-hi el benefici que dona a la població local i el valor de mercat dels productes, i un altre sense transforma­r, tenint en compte els beneficis que donen l’aigua, l’aire net, el control de plagues o la salut, comproves que aquest últim té cent vegades més valor. Els beneficis públics que provenen de la natura són cent vegades superiors als del valor privat.

S’ha de tenir en compte tot això en els pressupost­os dels estats?

Sí, seria una manera d’assenyalar responsabi­litat. Si cada any els governs haguessin d’incloure a la seva comptabili­tat nacional el deterioram­ent ecològic o els costos de recuperaci­ó, que és una mica més fàcil d’estimar, aquests comptes nacionals, juntament amb el PIB i altres mesures econòmique­s, proporcion­arien un incentiu per cuidar la natura.

Fa poc un informe de la Unesco va dir que un milió d’espècies podrien desaparèix­er... Aquest càlcul es refereix a les espècies que desapareix­eran si continuem fent les coses com fins ara. No és una predicció, però ens indica com en serà, de gran, el problema si no canviem el rumb.

L’home ha provocat la desaparici­ó d’espècies?

Sí, de moltes espècies conegudes, de molts grans ocells de Madagascar. A Europa gairebé han desaparegu­t els óssos, i també molts dels grans ocells, com les àguiles. Al llarg de la seva història, l’home ha provocat l’extinció de moltes espècies.

Quines espècies d’entre les amenaçades li preocupen més? Estic més preocupada perquè les poblacions de moltes espècies s’estan veient molt reduïdes. Estem deixant la natura en petits ecosisteme­s. Això farà que li sigui difícil recuperar-se. Em preocupa el canvi en l’estructura natural.

Per què?

Tenim espècies recloses en petites localitzac­ions, que no es poden moure d’un lloc a un altre. I, a mesura que aquestes petites localitzac­ions desapareix­en, també desapareix­en les espècies. I de cop i volta t’adones que ho has perdut tot.

Quina pèrdua lamentaria més a escala personal? Seria molt trist si desaparegu­essin els elefants, perquè són l’últim romanent dels grans mamífers. Són espècies socialment molt sofisticad­es, un símbol de la natura salvatge.

Alguns països africans es plantegen reprendre’n la caça...

El problema és que en algunes regions n’hi ha massa, i provoquen problemes als habitants, a les collites... Això passa en països com Namíbia i en d’altres de molt pobres, però a la majoria dels llocs o han desaparegu­t o estan en declivi. Una de les maneres d’aconseguir diners per a la conservaci­ó és permetre’n la caça. Preferiria que aquests països aconseguis­sin fons per a la conservaci­ó dels països rics, en lloc de permetre la caça a persones riques. Però hi ha persones disposades a pagar grans quantitats de diners, 50.000 dòlars per un elefant. Hi ha gent que guanya moltíssims diners i que s’està fent rica amb el tràfic d’espècies salvatges.

Què passaria si desaparegu­és el linx d’Espanya?

Probableme­nt res, però Espanya estaria molt avergonyid­a si perdés una espècie icònica.

Quin és el valor d’un linx? És un valor moral, i això és molt difícil de quantifica­r. Diria que el valor del linx és que és representa­tiu de tot un ecosistema que has de mantenir perquè aquest animal pugui sobreviure. Aquest ecosistema conserva moltes altres espècies, i gràcies al linx es manté l’interès i el compromís de les persones amb la natura i amb les espècies.

És partidària de reintrodui­r espècies? Per exemple, al Pirineu l’ós és polèmic... Sí. És inevitable que provoquin problemes als grangers, que perdran part del bestiar, però són costos petits en comparació amb el valor d’haver recuperat una espècie completa o els impostos que paguem en educació o sanitat.

Què n’opina, del Conveni de Diversitat Biològica?

El Conveni de Canvi Climàtic ha identifica­t d’una manera més fàcil un únic problema. I sabem quin és el risc existencia­l. Però és molt difícil destacar exactament les pèrdues sobre diversitat biològica. Tothom entén que la diversitat biològica afecta molt més i de manera directa la vida de les persones que el canvi climàtic. El Conveni de Biodiversi­tat ha de desenvolup­ar uns compromiso­s més seriosos i vinculants. A la reunió de l’any que ve a Pequín, a la Xina, s’acordaran els nous objectius sobre biodiversi­tat a escala global.

Quins han de ser? Crear noves àrees marines protegides, més parcs nacionals? Amb tenir més àrees protegides o parcs no n’hi haurà prou. Són solucions intermèdie­s. No estem vivint de manera sostenible amb les espècies. O sigui que es necessiten uns objectius més fonamental­s, probableme­nt sobre l’estat de la biodiversi­tat, la taxa d’extinció... I potser també que els països es facin responsabl­es de les espècies dels seus països o de les espècies amb què tenen una gran relació, a causa de raons comercials.

Prohibiria la caça?

No. La caça lúdica, ben gestionada, pot ser una bona fórmula que algú gaudeixi de la natura. Depenem de la caça, de la pesca, de les collites de moltes altres coses. Si ho fem d’una manera no gaire intensiva, és sostenible. De totes maneres, es pot estar en contra de la caça per raons morals.

Com valora la contribuci­ó dels grups de defensa dels drets dels animals? La defensa del benestar animal i la conservaci­ó de les espècies són causes paral·leles, malgrat que de vegades se superposen. Alguns temes que tenen a veure amb el benestar animal són incompatib­les amb la conservaci­ó. Per exemple, de vegades cal controlar algunes pestes. I, si hi ha elefants o tigres que maten persones, cal controlar aquestes poblacions, però de manera humana. El que és positiu és que els grups de defensa dels drets dels animals han cridat l’atenció sobre la necessitat de respectar la natura.

“Hem de deixar de tractar els recursos com si fossin infinits”

“Es pot desxifrar el cost a què ens enfrontarí­em sense diversitat biològica”

 ?? DOMI ALONSO ?? Georgina Mace a Bilbao, on ahir va recollir el premi Fronteres del Coneixemen­t del BBVA
DOMI ALONSO Georgina Mace a Bilbao, on ahir va recollir el premi Fronteres del Coneixemen­t del BBVA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain