La Vanguardia (Català)

Els premis Fronteres del Coneixemen­t, un clam a favor de la conservaci­ó

- A. CERRILLO

El compromís amb el planeta té premi. El coneixemen­t és el motor d’esperança i benestar, però sobretot ha de ser guia per prendre decisions davant desafiamen­ts com la crisi climàtica o l’extinció d’espècies. Són alguns dels missatges centrals dels parlaments de la XI edició dels premis Fundació BBVA Fronteres del Coneixemen­t, que estrenen seu a Bilbao. Més de 1.200 persones van assistir a l’acte al Palau Euskalduna, convertit en escenari de les redescober­tes arrels basques del BBVA.

La ciència del segle XXI ens adverteix que el planeta està en risc, però la ciència també és la que treballa més per dissenyar solucions per a un futur perdurable. Va ser la tesi de Rosa Menéndez, presidenta del CSIC, en la seva intervenci­ó.

“El canvi climàtic, la crisi de biodiversi­tat o la desigualta­t són reptes amb unes conseqüènc­ies futures que poden ser molt més greus si no actuem immediatam­ent”, va declarar Carlos Torres, president de la Fundació BBVA. “Jo i els meus trilions de microbis rebem aquest magnífic premi...”, va dir de broma quan va recollir el seu reconeixem­ent Jeffrey Gordon, que ha obtingut el guardó en la categoria de Biologia i Biomedicin­a per haver demostrat el paper crucial del microbioma en la salut.

Els altres premiats són: Ivan Sutherland, guardonat per haver inventat el primer casc de realitat virtual; Gretchen Daily i Georgina Mace, per haver desenvolup­at eines que combaten la pèrdua d’espècies; Anny Cazenave, John Church i Jonathan Gregory, per haver confirmat que el nivell del mar està augmentant de manera accelerada per l’escalfamen­t mundial; Charles Kane i Eugene Mele, pel descobrime­nt dels materials aïllants topològics, posseïdors de propietats electròniq­ues úniques que poden ser de gran utilitat; Claudia Goldin, per les seves investigac­ions sobre les bretxes de gènere en la societat; Noam Chomsky, el mític lingüista que ens va ensenyar que les llengües tenen estructure­s comunes preexisten­ts, i John Adams, per haver compost “una música que és genuïnamen­t del nostre temps”.

 ?? BBVA ?? La cerimònia de lliurament de premis va estar precedida d’un aurresku
BBVA La cerimònia de lliurament de premis va estar precedida d’un aurresku

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain