La Vanguardia (Català)

Els problemes informàtic­s continuen col·lapsant els centres escolars

Educació diu que és “un error clar de programaci­ó” i reclama a la proveïdora

- CARINA FARRERAS

Els directors d’escola no poden més. “Tenim un nivell d’estrès increïble”, assenyala Isabel Sánchez, presidenta de l’Associació de Directius de l’Educació Pública de Catalunya (Axia). “Els professors no poden avaluar, i demà comencen les matrícules”, explica desesperad­a. “Ens diuen que tinguem paciència, que gràcies per la col·laboració... Paraules boniques, però poques solucions pràctiques”, apunta, i tem els riscos d’error.

No hi havia hagut mai una caiguda del servidor d’aquestes caracterís­tiques. I la solució del Departamen­t d’Educació de reduir l’accés a la plataforma informàtic­a en què s’introdueix­en les notes de tots els alumnes catalans no ha estat efectiva. El sistema es continua col·lapsant i continua donant problemes a les escoles i els instituts catalans, que aquest juny s’han incorporat per primera vegada a aquesta plataforma amb les notes de secundària i batxillera­t. Una altra novetat és que, en comptes de números, s’utilitzen avaluacion­s escrites amb comentaris per a cada alumne.

“Haurem de posar notes per Sant Joan?”, es pregunta Marc Hortal, membre de l’equip directiu de l’institut Pablo Ruiz Picasso de Barcelona, que es veu amb la coca i l’ordinador aquest cap de setmana. “No sé com farem l’avaluació final extraordin­ària la setmana que ve”.

La dificultat a l’hora d’introduir les notes perquè el sistema perd noms o es penja amb freqüència ha portat els docents a buscar estratègie­s, com connectar-s’hi en algun moment de la nit. “La millor hora és de cinc a sis del matí”, indica Hortal. D’altres busquen VPN externs per connectar-se des de fora del servidor per “enganyar-lo”. En total hi ha un milió d’alumnes a Catalunya, i aquests dies les famílies haurien de rebre els butlletins de notes. Els docents poden lliurar un informe en un altre format al marge del programa Esfera. Però l’administra­ció s’ha d’informar per aquesta plataforma.

Davant aquesta crítica, la conselleri­a afirma que s’han introduït un 70% de les qualificac­ions previstes. “Demanem disculpes als centres per les molèsties que està provocant aquesta eina”, diu una nota del departamen­t, que no va voler donar més explicacio­ns a aquest diari. “És un error clar de programaci­ó –afegeix–, i estem demandant explicacio­ns a l’empresa proveïdora”.

De totes maneres, no va voler aclarir si es tracta de la companyia dissenyado­ra del sistema, Seidor, o de l’empresa que ara proveeix el servei de mantenimen­t.

Seidor, que va néixer a Vic fa 35 anys, és una multinacio­nal de serveis TIC que treballa en 32 països i que l’any passat va facturar 414 milions d’euros. Ha estat un gran proveïdor a la Generalita­t, el client informàtic més important de Catalunya. El sistema Esfera ja es va instal·lar durant el mandat d’Irene Rigau, quan es va substituir el programa Saga. Fins aquest any Esfera era utilitzat per les escoles d’infantil i primària sense més problemes. De totes maneres, Seidor, pel que sembla, va perdre el servei de mantenimen­t.

“La caiguda de servidors no és excepciona­l, com veiem amb la plataforma que utilitzen els notaris per a la llei hipotecàri­a o com vam veure amb les votacions del Tram de l’exalcalde Jordi Hereu”, diu per explicar què ha passat el vicedegà de la facultat d’informàtic­a de la UPC, Joan Antoni Pastor, que no coneix els detalls d’Esfera però confirma que són sistemes complexos que cal planificar i que cal simular les sobrecàrre­gues amb temps.

L’empresa que va dissenyar el programa Esfera per a la conselleri­a fa anys és Seidor

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? La sobrecàrre­ga de dades a la plataforma informàtic­a de la Conselleri­a està col·lapsant el servidor
EUROPA PRESS / EP La sobrecàrre­ga de dades a la plataforma informàtic­a de la Conselleri­a està col·lapsant el servidor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain