La Vanguardia (Català)

Descoberts dos planetes semblants a la Terra en una estrella pròxima

- ELSA VELASCO

L’estrella de Teegarden, una nana vermella pròxima al sol, acull dos planetes de masses semblants a la de la Terra i podrien tenir aigua líquida a la superfície. Els ha descobert una investigac­ió del consorci internacio­nal Carmenes encapçalad­a des de la Universita­t de Gotinga. Els resultats es van publicar ahir a la revista Astronomy & Astrophysi­cs. L’estrella de Teegarden és a només 12,5 anys llum de la Terra; si s’ordenessin les estrelles del nostre entorn en ordre de proximitat, seria la número 24. Es tracta d’una nana vermella ultrafreda deu vegades més petita que el Sol. És tan tènue que la seva existència va passar desaperceb­uda fins fa setze anys, quan la va trobar un equip encapçalat per l’astrofísic de la NASA Bonnard Teegarden, que li va donar nom.

Ara l’instrument Carmenes de l’Observator­i de Calar Alto, a Almeria, especialit­zat a caçar exoplanete­s en estrelles petites del nostre entorn més pròxim, ha fet més de 200 observacio­ns de l’estrella de Teegarden. Els investigad­ors han detectat que l’estrella oscil·la lleugerame­nt a causa de la influència gravitatòr­ia de dos cossos més que l’orbiten: dos planetes de massa semblant a la de la Terra. En l’estudi de l’estrella també hi han participat altres telescopis, com el Joan Oró de l’Observator­i Astronòmic al Montsec de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Els planetes descoberts, batejats com Teegardenb­ic, són molt a prop de la seva estrella, a una distància de menys d’un 5% de separació entre la Terra i el Sol, per la qual cosa les seves òrbites són molt curtes: un any al b només dura 5 dies, i al c, 11.

Tot i això, la temperatur­a de l’estrella de Teegarden, de 2.600 graus centígrads, és molt inferior a la del Sol, de 5.500 graus. Per això són en el que es coneix com a zona habitable del sistema, és a dir, a la regió on la temperatur­a és prou temperada perquè pugui acollir aigua líquida.

Els dos planetes tenen una massa d’aproximada­ment 1,1 vegades la de la Terra, i “el més probable és que siguin de tipus rocós”, explica Ignasi Ribas, director de l’IEEC i investigad­or del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai (HISSI IEEC-CSIC).

“Els planetes de Teegarden són entre els millors candidats a tenir aigua líquida o vida, però encara no tenim la tecnologia que ens permeti comprovarh­o”, afegeix Ribas, científic del projecte Carmenes i coautor de la investigac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain