La Vanguardia (Català)

El comitè d’ètica de l’Ajuntament censura Pisarello per haver faltat al respecte

- ÓSCAR MUÑOZ

Estirada d’orelles del comitè d’ètica de l’Ajuntament de Barcelona a l’ex-primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, avui secretari primer de la Mesa del Congrés dels Diputats. L’organisme que vetlla pel compliment del codi de conducta de la institució ha censurat les paraules que el llavors número dos d’Ada Colau va dirigir, durant el ple municipal del 10 d’abril del 2018, a Raimond Blasi, que era regidor del grup demòcrata, atès que considera que van suposar una falta de respecte.

L’actuació del comitè va tenir lloc a petició de Blasi després que ell mateix i el president del seu grup, Xavier Trias, sol·licitessin per carta a Colau, infructuos­ament, una rectificac­ió de Pisarello. Després d’examinar la documentac­ió aportada per l’exregidor i les al·legacions presentade­s per l’ex-tinent d’alcalde, la resolució, acordada el 27 de maig i comunicada a les parts el 14 de juny, un dia abans de la constituci­ó del nou Consistori, considera “fonamentad­a i documentad­a” aquesta queixa, centrada en “la desqualifi­cació personal reiterada, que no s’ajusta als principis requerits al codi de conducta, que demana exemplarit­at en l’exercici del càrrec públic i contribuir al prestigi, la dignitat i la imatge de la institució”. L’organisme conclou que “la manera de tractar i les paraules fetes servir no s’adeqüen al deure de tractar tothom amb el respecte, cordialita­t i considerac­ió apropiats”. Així, convida Pisarello –ja fora de l’Ajuntament– a “procurar, en el futur, que les seves accions i actituds com a càrrec públic s’adeqüin plenament al que estableix el codi”.

Segons l’acta de la sessió, Pisarello va respondre breument a la pregunta del grup demòcrata sobre les actuacions dutes a terme pel govern en relació amb la venda ambulant il·legal al carrer, el top manta. La resposta va motivar la queixa de Blasi perquè, a parer seu, era inconcreta. I va afegir que no tenia intenció de definir el que l’equip de Colau feia amb les iniciative­s aprovades sobre aquesta qüestió, “a risc de resultar escatològi­c”.

Pisarello va tornar a prendre la paraula per carregar contra l’actitud del regidor demòcrata i la seva formació pel que feia al top manta. “És classista i racista”, va dir, i va lamentar que la força que encapçalav­a Trias “cada vegada que ha tingut ocasió ha ridiculitz­at l’actuació del govern en aquest tema”. El llavors tinent d’alcalde va qualificar l’aproximaci­ó dels demòcrates al fenomen de “mesquina” i considerav­a que “amaga molta hipocresia” i que era “impròpia de gent amb conviccion­s religioses, com el regidor”.

Finalitzad­a la segona resposta de Pisarello, Blasi va demanar la paraula per “defensar la seva honorabili­tat”, però Colau, que presidia la sessió, li va recordar que ja havia esgotat el seu torn. Tot seguit va intervenir Trias per sol·licitar que s’evitessin “segons quines expression­s que dificulten acords posteriors”. L’alcaldessa va subscriure aquest últim punt, però va advertir que s’hauria d’aplicar a tots els grups.

El que va passar durant aquell ple no va ser una excepció, va advertir Blasi al comitè d’ètica. L’exregidor va recordar que un any abans Pisarello ja havia respost de males maneres a la seva companya de grup, Sònia Recasens. Per tant, hi va veure una “repetició d’una conducta irrespectu­osa”.

El comitè d’ètica i el codi de conducta van ser creats pel govern de Colau el mandat anterior. En formen part Robert Rubió, professor associat de Dret de la UE de la UB, que n’és el secretari; Josep Joan Moreso, jurista i exrector de la UPF; Norbert Bilbeny, catedràtic d’Ètica de la UB; Maria Dolors Feliu, jurista i directora general de Drets i Assumptes Constituci­onals de la Generalita­t, i Antoni Bosch, notari i professor associat de la UIC.

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Gerardo Pisarello
DAVID ZORRAKINO / EP Gerardo Pisarello

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain