La Vanguardia (Català)

Fantasia egípcia a les tres xemeneies

Un inversor proposa remodelar el terreny de Sant Adrià de Besòs i convertir-lo en un gran espai de centralita­t cultural, universita­ri i referent en el foment de la pau

- FEDE CEDÓ

Un projecte faraònic. És la definició que encaixa més bé en la proposta del promotor egipci Mohamed Aly per remodelar l’espai de les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs, un lloc que aspira a ser un espai cultural, emissor de coneixemen­t i talent universita­ri referent, que vinculi Europa amb l’Àfrica, però també com un eix que doni continuïta­t al litoral fins a Barcelona. L’element clau és una gran piràmide de vidre que brillaria amb llum pròpia.

Al principi, l’empresa Amlaak de l’artista egipci s’ha envoltat d’un grup d’experts per impulsar la urbanitzac­ió dels 200.000 m2, que mantindria intactes les tres xemeneies i la sala de turbines. Per això, segons un dels seus assessors, Rafel Salanova, preveuen una inversió estimada d’entre 700 i 800 milions d’euros per a la compra dels terrenys –sense descartar una cessió–, la urbanitzac­ió de la zona i la seva descontami­nació. Els promotors posaran en marxa els contactes amb els propietari­s dels terrenys, Endesa i Metrovaces­a, com també amb la Generalita­t, per impulsar el projecte d’acord amb el pla director. Esperen que estigui enllestit el 2030.

El propòsit, segons l’arquitecte Luís Alonso –Alonso Balaguer i Associats– és preservar “el valor patrimonia­l de l’edifici”, que connectari­a amb una gran piràmide vidrada amb vidres fotovoltai­cs que a la nit emetrien lluminosit­at “com el far d’Alexandria”. El sector passaria així d’“uns usos contaminan­ts a usos sostenible­s”, va explicar. En paral·lel, les quatre passarel·les que s’endinsarie­n al mar també serien generadore­s d’energia eòlica.

La piràmide transparen­t permet de preservar la imatge de les tres xemeneies i actua com a integrador dels diferents espais configurat­s en cultura, patrimoni, coneixemen­t i tecnologia. El recinte hauria de ser, segons Alonso, “com un gran contenidor flexible” que pugui canviar amb els anys i amb les noves tendències. A dins, a part de grans espais diàfans, destaca una zona d’aigües amb una gran piscina.

El complex, revestit en gran part per una coberta vegetal, pretendria ser “un port franc del coneixemen­t, el talent i la creativita­t”, com ho va definir l’expert en urbanisme Josep Cuéllar, i un “referent mundial de la pau”. L’espai de la sala de turbines acolliria la Casa Internacio­nal Euroafrica­na de la Mediterràn­ia. “No serà un gueto cultural, sinó una nova àrea ciutadana”, va resumir Salanova.

La idea, segons el promotor egipci, va sorgir de la seva admiració per la cultura europea, “homes amb un sol cor, per la qual cosa vull que l’Àfrica sigui així, sense fronteres”. La zona de les tres xemeneies la imagina també com un espai per exportar coneixemen­t.

La zona seria un lloc de reflexió i innovació, obert a la investigac­ió i els organismes que lluiten pels drets humans. Per això es planteja ser la seu d’un Museu Internacio­nal del Personal de la Pau de les Nacions Unides amb un objectiu: entaular un diàleg entre les civilitzac­ions mediterràn­ies i “eliminar els conflictes ”.

El que defineixen com el “colós adrianenc de la Mediterràn­ia” pretén desenvolup­ar el talent i la creativita­t, però alhora convertir-se en un referent mundial de la pau. Una gran universita­t de la Mediterràn­ia, va dir Màrius Rubiralta, expresiden­t de la comissió del pla estratègic metropolit­à, la idea del qual emana de la Cité Internatio­nale

L’element central és una piràmide de vidre que captaria energia solar i a la nit emetria llum

El complex acolliria el Museu de la Pau de les Nacions Unides i la Casa Euroafrica­na de la Mediterràn­ia

Universita­ire de París, la ciutat università­ria de la capital francesa. El disseny enllaça amb el projecte europeu Prima (Partnershi­p for Research and Innovation), que té l’objectiu de desenvolup­ar capacitats d’investigac­ió i innovació. Aquest lloc concentrar­ia “professors, artistes, literats i estudiants d’arreu del món” .

Per conjugar totes les aportacion­s del grup d’experts que treballen des de fa mesos en el projecte, es va partir de la idea d’enllaçar el colós de Sant Adrià amb un altre colós egipci, la nova biblioteca d’Alexandria. “El far cultural contempora­ni que és Barcelona connectat amb una de les set meravelles de l’antiguitat”.

La planificac­ió no ha obviat les reivindica­cions veïnals que exigeixen des de fa dècades un projecte dinamitzad­or per a les tres xemeneies que inclogui equipament­s de ciutat. Aquests usos es preveuen en els 20.000 m2 de la sala de turbines, segons va avançar l’arquitecte Pierpaolo Troiano, que ha col·laborat en el projecte. L’espai de les turbines seria “la unió de Sant Adrià amb Barcelona”, i s’anomenaria passeig de la Pau, fins a la Rambla de Barcelona, un passeig decorat amb elements temàtics de la pau.

 ?? AMLAAK ?? El projecte planteja una gran piràmide vidrada al costat de les tres xemeneies
AMLAAK El projecte planteja una gran piràmide vidrada al costat de les tres xemeneies
 ?? AMLAAK ?? L’interior de la piràmide de vidre acolliria una zona d’aigües
AMLAAK L’interior de la piràmide de vidre acolliria una zona d’aigües

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain