La Vanguardia (Català)

Mares desesperad­es

Telecinco estrena aquesta nit la seva nova sèrie ‘Señoras del h(AMPA)’, que barreja comèdia negra, acció, intriga i costumisme

- FRANCESC PUIG

Portar els nens a l’escola, preparar festes d’aniversari, fer les tasques de casa, anar a la feina... i amagar un cadàver. Aquest és el punt de partida de Señoras del h(AMPA), la nova sèrie de Telecinco que barreja comèdia negra, acció, intriga i costumisme, i que avui s’estrena a les 22.40 hores.

Toni Acosta, Malena Alterio, Mamen García i Nuria Herrero donen vida a les quatre protagonis­tes de la sèrie. Aquestes dones de barri, com a mares o àvies, estan acostumade­s a lluitar contra el caos, la insatisfac­ció i les penúries

del seu dia a dia. Quan maten una mare repel·lent de manera accidental, i davant la incapacita­t per confessar els fets, acaben generant involuntàr­iament una espiral de violència que les convertirà en unes mafioses enfrontade­s a autèntics criminals.

Produïda per Mediaset en col·laboració amb Produccion­es Mandarina, la sèrie s’ha creat a partir d’una idea original de Carlos del Hoyo i Abril Zamora. Els dos creadors reconeixen les semblances de la premissa de la sèrie amb Mujeres desesperad­as – ja que les protagonis­tes principals són dones–, “però es tracta d’un altre estatus social: les nostres dones treballen, pugen els seus fills i no es preocupen pel vestuari o la decoració de la casa”, apunta Zamora. Al seu torn, Del Hoyo reconeix que ha tingut molt present Mujeres desesperad­as per evitar massa similituds, “més enllà de coincidir en la barreja de gèneres”.

Tot just va començar el projecte de Señoras del h(AMPA) es va estrenar Big little lies, i els creadors es van quedar “terroritza­ts” perquè la sèrie d’HBO també estava protagonit­zada per unes mares i hi havia un assassinat pel mig. “Però així que la vam veure –i en som molt fans– ens va deixar d’espantar, perquè és cert que són mares i hi ha tensions entre pares, però no tenen res a veure amb les nostres mares; les dones de Monterrey queden amb les amigues, organitzen una obra teatral, van a ioga... I nosaltres, tot al contrari, i a més li donem un toc molt espanyol”, avança Del Hoyo.

Señoras del (h)AMPA arrenca amb bon peu, ja que abans de l’estrena ja ha rebut un reconeixem­ent internacio­nal: els compradors la van selecciona­r com la seva sèrie preferida al prestigiós MIPTV de Canes, en què van participar gairebé 500 profession­als de la indústria televisiva. “Els espectador­s no van parar de riure durant la projecció, cosa que va ser una grata sorpresa perquè, tot i que confiàvem que a Espanya la sèrie tindrà èxit, no sabíem que uns personatge­s i una ambientaci­ó tan locals també poguessin funcionar a fora”, explica Del Hoyo, que justifica aquesta reacció dels espectador­s adduint que en el fons la sèrie “aborda un tema tan universal com la maternitat” i parla de dones “que ploren a porta tancada al rebost, però quan després obren la porta intenten fer veure que tot va bé, sobretot davant dels seus fills”.

Encapçala el repartimen­t un “meravellós” quartet protagonis­ta format per Toni Acosta, Malena Alterio, Mamen García i Nuria Herrero. “Elles porten el pes de la sèrie”, afirma Zamora. Quan van escriure els guions ja pensaven en aquestes actrius per als diferents personatge­s. “Aquesta sèrie és molt difícil, perquè barreja gèneres tan diferents com el drama, la comèdia i el thriller, i s’esdevenen situacions i comentaris que perquè semblin versemblan­ts i l’espectador empatitzi amb els personatge­s, necessita que la interpreta­ció sigui molt convincent”, assevera.

 ?? MEDIASET ?? Toni Acosta, Nuria Herrero, Malena Alterio i Mamen García, les quatre protagonis­tes de la ficció
MEDIASET Toni Acosta, Nuria Herrero, Malena Alterio i Mamen García, les quatre protagonis­tes de la ficció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain