La Vanguardia (Català)

Una nena discapacit­ada comença a parlar gràcies a un suplement nutriciona­l

- CRISTINA SÁEZ

Quan la van visitar per primera vegada, a l’hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues (Barcelona), la nena tenia uns 3 anys. No aconseguia aguantar el cap dret, ni establia contacte visual. Tampoc no era capaç d’agafar objectes, ni de dir ni una paraula. I encara menys de caminar. Es fregava les mans de manera compulsiva i mostrava signes d’irritabili­tat.

“Tenia un retard greu del neurodesen­volupament”, explica Àngels García-Cazorla, neuropedia­tra coordinado­ra de malalties neurometab­òliques i directora d’investigac­ió en neurologia de l’hospital. “Ens va arribar amb un diagnòstic de malaltia similar al Rett, però presentava símptomes que no eren propis d’aquesta síndrome”.

Determinar la causa genètica del problema era clau per poderla ajudar. Una anàlisi genètica va fer que García-Cazorla sospités que podia estar causat per una mutació que afecta un tipus de receptors de les neurones, anomenats receptors de glutamat de tipus NMDA, essencials per a la comunicaci­ó entre les cèl·lules nervioses i amb un paper crucial en l’aprenentat­ge.

Així doncs, va decidir posarse en contacte amb Xavier Altafaj, investigad­or principal del grup de neurofarma­cologia i dolor de l’Institut d’Investigac­ió Biomèdica de Bellvitge (Idibell), que estudiava precisamen­t aquest tipus de receptors. I Altafaj, amb investigad­ors de diverses universita­ts catalanes i l’hospital de Sant Pau, sense disposar de finançamen­t però dedicanthi moltes hores, va aconseguir desenvolup­ar un tractament de medicina personalit­zada per a la nena, que publiquen a la revista Science Signaling. El tractament és pioner per a aquesta malaltia, de què s’han diagnostic­at uns 500 casos al món i que va ser descoberta fa deu anys.

El grup de l’Idibell va partir d’una anàlisi genètica amb què van identifica­r una variant al gen GRIN2B, associat també amb el trastorn de l’espectre autista, que codifica per a una subunitat dels receptors NMDA neuronals. Van comprovar que la mutació provocava que el receptor funcionés menys i van veure com es veien afectades les neurones. A continuaci­ó, van buscar un tractament per a la nena.

Li van subministr­ar un suplement dietètic amb una concentrac­ió elevada d’L-serina, un aminoàcid que es troba en fruites i verdures i que una vegada metabolitz­at a l’organisme es transforma en D-serina, capaç d’activar els receptors NMDA, sense efectes secundaris. Un any i mig després, els resultats ja eren prometedor­s: la nena, que

Investigad­ors de l’Idibell i de Sant Joan de Déu tracten una pacient de 5 anys amb L-serina

ara acaba de fer 10 anys, “presentava millores considerab­les respecte a nens amb el mateix problema sense tractar. Tot i que encara té una gran discapacit­at, es començava a comunicar, deia algunes paraules, estava més receptiva i havia millorat la motricitat”, explica GarcíaCazo­rla.

Els investigad­ors creuen que aquest suplement es podria combinar amb d’altres per potenciar encara més les sinapsis, i també que l’L-serina podria ser útil en altres malalties neurològiq­ues, ja que els receptors NMDA són els pilars de la cognició i l’activitat motriu, i alteracion­s en el seu funcioname­nt s’associen amb alzheimer, parkinson, esquizofrè­nia i discapacit­ats intel·lectuals causades per altres gens.

“Per nosaltres ja no és la mutació X o Y; són persones amb nom i cognoms, coneixem les famílies, ens escrivim amb els pares, i és una experiènci­a enriquidor­a a molts nivells”, diu Altafaj. Aquest investigad­or, amb David Soto, de la Universita­t de Barcelona, té en marxa una campanya de micromecen­atge a la plataforma Precipita.es per incrementa­r els fons i continuar investigan­t en GRINpaties.

 ?? SANT JOAN DE DÉU ?? Els investigad­ors Soto, Armstrong, Altafaj i García-Cazorla
SANT JOAN DE DÉU Els investigad­ors Soto, Armstrong, Altafaj i García-Cazorla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain