La Vanguardia (Català)

Pedralbes aplaudeix Woody Allen

El cineasta i ahir a la nit músic va omplir els jardins de Pedralbes en una agradable i còmplice nit a ritme de Nova Orleans

- Esteban Linés

Woody Allen va tornar a complir ahir a la nit amb la seva cita, que l’uneix a la ciutat de Barcelona des de fa un munt d’anys. I la va tornar a resoldre amb la música com a via de trobada i gaudi. Una sensació plenament compartida pel nombrosíss­im públic, que no es va voler perdre –una vegada més– el xou marxós del premiat cineasta. Ja el teníem allà, puntual passades lleugerame­nt les deu de la nit i aquesta vegada al senyorial entorn del Festival Jardins de Pedralbes.

Tímid, amb ulleres de pasta, pantalons beix, camisa de màniga llarga arremangad­a i, això sí, ben reclinat a la cadira seguint el ritme amb la cama esquerra. Cap novetat. Després de les dues primeres peces, es va incorporar i va dir que estava encantat de tornar a ser a Barcelona, que venien a tocar música de Nova Orleans i que esperava que la gent s’ho passés tan bé com ells.

I és que amb 83 anys l’hipocondrí­ac i sovint genial novaiorquè­s continua amb les seves fidelitats i les seves manies. Entre les primeres, la passió confessa pel jazz, i si és el natural de Nova Orleans encara millor. I així, com a etern aficionat al ritme, va aparèixer amb la seva fidelíssim­a Eddy Davis New Orleans Jazz Band, còmplices des dels setanta. Una relació estreta que s’estén des d’aleshores sota l’ègida musical del banjo Eddy Davis i el seu desimbolt combo d’instrument­istes: tots plegats van formar una mena de matalàs sonor rialler on l’Allen clarinetis­ta va donar curs a la seva musicalita­t.

Fidel des dels anys seixanta a recórrer mig planeta exteriorit­zant en viu el seu amor pel jazz, Woody Allen va tornar a exemplific­ar els efectes catàrtics de la música. En aquest ambient, ahir a la nit, se’l va veure transforma­t en la seva condició de músic voluntarió­s però plenament entregat a la causa (en aquest cas, diríem que amb la prioritat de passar-s’ho bé ell i els seus col·legues d’escenari). Els aficionats, que al final van esgotar totes les entrades, sabien on anaven, i van correspond­re a les ganes de passar una estona agradable a ritme de repertori jazzístic trotador amb un ampli somriure i aplaudimen­ts cordials.

Com sol ser norma de la casa, la vetllada es va desenvolup­ar a partir d’un repertori més o menys improvisat sobre la marxa, és a dir, que canvia cada dia de concert. Va començar amb els sons pianístics de l’Excelsior rag de Claudio Colombo,

El públic va esgotar les entrades per veure i escoltar el cineasta, i així li va mostrar reconeixem­ent i suport

al qual es van anar sumant els diferents instrument­istes (trombó, contrabaix, trompeta, bateria). Després, al llarg de pràcticame­nt una hora i mitja, hi va haver un viatge a ritme de ragtime addictiu, amb temes interpreta­ts de manera despreocup­ada però sempre dins del cànon.

Finalment, la d’ahir a la nit també va ser una vetllada de reconeixem­ent a Woody Allen, amb una carrera i una persona sobre les quals els últims anys s’ha instal·lat una boira densa per coneguts motius extra profession­als. El públic barceloní, amb una assistènci­a massiva, li va voler mostrar així el seu indubtable suport i afecte.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Allen ahir a la nit sobre l’escenari de Pedralbes amb Eddy Davies, de la New Orleans Jazz Band
ÀLEX GARCIA Allen ahir a la nit sobre l’escenari de Pedralbes amb Eddy Davies, de la New Orleans Jazz Band
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain