La Vanguardia (Català)

Renau, cartellism­e compromès

L’artista valencià va marxar a l’exili i no va tornar a Espanya fins a l’any 1976

- JOSEP PLAYÀ MASET

Pocs artistes reflecteix­en l’art compromès del segle XX com Josep Renau. Nascut a València el 1907, la seva trajectòri­a està molt lligada als esdevenime­nts polítics que li va tocar viure, i això el va dur a defensar el patrimoni artístic de la República, a intervenir en el Pavelló de l’exposició de París del 1937, a passar pel camp de concentrac­ió d’Argelers al final de la guerra i a l’exili a Mèxic i a Berlín.

Renau. El combat per una nova cultura és una exposició al Born Centre de Cultura i Memòria, comissaria­da per Juan Vicente Aliaga i feta en col·laboració amb l’IVAM, que repassa la trajectòri­a artística i personal de Josep Renau. Es tracta de l’exposició més gran que se li ha fet mai a Catalunya, estarà oberta fins al 13 d’octubre i està dividida en quatre àmbits cronològic­s i temàtics: “La forja d’un artista (1907-1939)”, que repassa el seus inicis artístics, amb uns cartells i una pintura que

s’acosten a l’art déco, i més endavant la implicació amb el govern de la II República, per mitjà del cartellism­e i de col·laboracion­s amb diferents revistes; “L’exili mexicà (1939-1958)” inclou la consolidac­ió artística i el compromís polític, des de posicions pròximes a l’estalinism­e i en contacte amb el muralista mexicà David Alfaro Siqueiros; “The American way of life” recull una sèrie de fotomuntat­ges duts a terme entre el 1949 i el 1976, a Mèxic i la República Democràtic­a Alemanya, on critica amb duresa els valors consumiste­s, el racisme i la dinàmica bel·licista dels Estats Units; “Els anys del teló d’acer i el final (19581982)” resumeix el seu trasllat al Berlín Oriental el 1958 i els seus treballs per a la televisió pública i el règim comunista, per bé que els darrers anys també va fer una sèrie de nus femenins i va tenir alguns problemes amb les autoritats.

Renau torna a Espanya l’any 1976, després de 37 d’anys d’exili, intenta crear un taller a Manises i crea una fundació. Amb tot, i malgrat la seva relació amb Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés, no s’acaba d’establir del tot i mor a Berlín el 1982.

L’obra de Renau, formada principalm­ent per cartells i grans murals, està marcada per un llenguatge innovador i l’ús agosarat del fotomuntat­ge. La major part de les cent peces exposades han estat cedides per l’IVAM, que custòdia el fons que Renau va lliurar a la fundació creada poc abans de morir.

El comissari Juan Vicente Aliaga destaca els seus vincles i la fidelitat a la ideologia comunista. Llevat dels seus inicis, quan la seva pintura encara es podia considerar al servei de la burgesia o d’uns primers cartells en què encara s’intueix una relació amistosa amb els àcrates, ben aviat s’acostarà al partit comunista, al qual sempre continuarà vinculat. Se sap, per algunes fotografie­s, que va fer retrats de Stalin, tot i que no s’han conservat. La imatge del puny també està present en molts del seus cartells com un símbol del poder obrer. La seva radicalita­t el va dur, fins i tot, a negar-se a vendre algunes de les seves pintures, tot i que durant els anys d’exili a Mèxic va fer cartells per a congressos, pel·lícules i tota mena de convocatòr­ies. L’altre gran fixació va ser la crítica al model consumista i els seus fotomuntat­ges reflecteix­en la seva obsessió per la mercantili­tzació del cos de la dona i per una sèrie d’objectes fetitxe, com ara el tabac, el cotxe o la Coca-Cola, que simbolitze­n el capitalism­e.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una visitant observa les vitrines de l’exposició sobre el cartellist­a valencià Josep Renau al Born
MANÉ ESPINOSA Una visitant observa les vitrines de l’exposició sobre el cartellist­a valencià Josep Renau al Born

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain