La Vanguardia (Català)

Els costos laborals experiment­en la pujada més forta en cinc anys Els salaris i les cotitzacio­ns es van incrementa­r un 2,1% entre gener i març

- Madrid

Nou senyal de l’increment dels salaris, després d’anys de pujades molt modestes que no compensave­n si més no l’increment dels preus. En el primer trimestre del 2019, els costos laborals (salari i cotitzacio­ns a la Seguretat Social) es van elevar un 2,1% respecte al mateix període de l’any anterior. Es tracta de l’augment més fort des de finals del 2013 i encadena set trimestres de creixement.

A l’inici d’aquest any va entrar en vigor la pujada històrica del salari mínim interprofe­ssional un 22,3%, fins als 900 euros i els empleats públics han vist millorar les seves retribucio­ns en un 2,25% (aquest estiu sumaran un altre 0,25% per l’evolució del PIB). A més, coincidint amb l’acord estatal de negociació col·lectiva entre patronal i sindicats, des de començamen­t d’any els convenis estan reflectint pujades salarials que superen el 2,2%.

Segons les dades publicades ahir per l’INE, el cost per a l’empresari al mes per treballado­r se situa en els 2.550 euros, dels quals 1.876 correspone­n a salaris i 655 a cotitzacio­ns a la Seguretat Social. De tal forma que els costos salarials van créixer un 1,7% en els últims dotze mesos i les quotes al sistema públic de protecció social, un 3,1%.

Hi ha una gran dispersió en l’increment anual dels costos laborals per territoris (veure requadre), encara que sense un patró clar. Les pujades més significat­ives són a Extremadur­a (3,6%), Galícia (3,2%) i La Rioja (3,2%). En la part alta també hi apareix Catalunya (2,9%), mentre que les millores més minses es produeixen a Madrid (0,5%), Navarra (0,6%), Múrcia i Andalusia (tots dos, un 1,2%). En tot cas, Madrid i Euskadi sobresurte­n amb un cost laboral mitjà al voltant dels 3.000 euros mensuals. Al tercer lloc, figura Catalunya amb 2.745 euros. Tanquen la taula Extremadur­a i les

EXCEPCIÓ

Només es redueix el cost per als empresaris en banca i asseguranc­es

Canàries, amb uns costos per treballado­r per a l’empresari que no arriben als 2.200 euros mensuals.

Per activitats, els increments anuals més destacats es registren entre els treballado­rs dedicats a l’energia (14,6%) i el negoci immobiliar­i (9,5%). En comparació amb l’inici del 2018, amb prou feines han augmentat els costos en la construcci­ó (1%), informació i comunicaci­ons (0,5%), subministr­ament d’aigua i activitats de sanejament (0,3%), activitats científiqu­es (0,3%). En el cas de les activitats financeres i d’asseguranc­es, enmig d’un fort procés de reestructu­ració, no només no ha augmentat el cost salarial sinó que fins i tot ha caigut fins al 3,2%.

En la categoria de subministr­ament energètic, el cost total per a l’empresa ascendeix en aquest primer trimestre a 6.637 euros mensuals, seguits d’activitats financeres i d’asseguranc­es (5.624 euros) i indústries extractive­s (4.513 euros). Els més reduïts són hostaleria (1.511 euros), serveis auxiliars (1.730) i activitats artístique­s (1.760).

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain