La Vanguardia (Català)

La patronal de l’automòbil demana un IVA reduït per al cotxe elèctric

- EDUARDO MAGALLÓN

La patronal espanyola dels fabricants de vehicles aposta per què el Govern impulsi a Europa un IVA reduït per als cotxes elèctrics i dinamitzar així un sector que passa per un mal moment pel que fa a les vendes. Les previsions que va donar ahir el vicepresid­ent d’Anfac, Mario Armero, són que l’any es tancarà amb una caiguda de vendes de vehicles d’entre el 2% i el 4% i que l’any que ve no augmentara­n.

Armero –que va participar en un curs sobre finances sostenible­s, organitzat per l’Associació de Periodiste­s d’Informació Econòmica (APIE) a l’UIMP de Santander– va justificar les caigudes pels dubtes sobre el futur del sector que fa que els clients no comprin cotxes. A més, va avisar que està creixent un col·lectiu de ciutadans que rebutja la tinença d’un cotxe en propietat perquè és “urbanita” o perquè és d’edat avançada. Des de començamen­t d’any, les vendes han caigut un 5,5%.

En paral·lel a la petició d’una rebaixa fiscal per a la compra de cotxes elèctrics, Armero va arremetre contra la diferent legislació ambiental que hi ha a Espanya ja que va assegurar que hi ha 54 plans de qualitat de l’aire i 5 lleis diferents de canvi climàtic. “Som part de la solució contra el canvi climàtic”, va declarar Armero mentre demanava “una solució ordenada”.

A més de la caiguda de vendes de vehicles, la indústria espanyola, que és el segon fabricant europeu, s’enfronta a un escenari canviant. “Les nostres fàbriques estan preparades per acollir 16 models de vehicles elèctrics en els propers anys”, va dir. A preguntes dels periodiste­s, Armero va comentar les paraules del president de Volkswagen, Herbert Diess, que calcula que el cotxe elèctric destruirà ocupació a les fàbriques perquè es necessita un 30% menys d’operacions per acoblar-los. El vicepresid­ent de la patronal dels fabricants va dir que “sens dubte hi ha una reducció de components i unes noves discipline­s”. Segons la seva opinió, és possible que la “reducció en línies de muntatge es complement­i amb una reassignac­ió en altres línies” o fins i tot en serveis de “mobilitat”.

El sector confia a ressituar l’ocupació que es perdi en la fabricació de vehicles elèctrics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain