La Vanguardia (Català)

El cava perd gas

Els cellers redueixen les vendes un 12% al mercat espanyol

- RAMON FRANCÀS Barcelona

El sector del cava va recular el 2018, amb una producció de 244,4 milions d’ampolles, un 3,2% menys que el 2017. La producció, que encara va incloure les prop de 2,5 milions d’ampolles dels 9 cellers de Corpinnat que s’han escindit de la DO Cava el gener d’aquest any, es va situar en la mateixa magnitud que en el 2010, en plena crisi econòmica i també coincidint amb els boicots al cava.

L’any passat la producció va caure tant en volum com en valor (-0,2%), fins a situar-se en 1.146,8 milions. Es va aconseguir un nou rècord en les exportacio­ns, que van créixer un 1,8%, però el mercat interior es va enfonsar un 12%, segons les dades facilitade­s ahir per Javier Pagés, el president del Consell Regulador del Cava. Pagés va matisar, no obstant això, que aquesta caiguda es refereix únicament a les anomenades expedicion­s – els productes acabats als cellers– i no al consum final de cava. Per això, va recórrer a un informe de Nielsen que diu que “el consum de cava a Espanya no es va veure afectat i fins i tot va créixer lleugerame­nt un 0,3% en volum i un 2,9% en valor” l’any passat.

En una nota de premsa matisada per Pagés, el Consell Regulador atribueix la baixada de la producció als “efectes del boicot de l’últim trimestre del 2017”. “La minva de vendes nadalenque­s d’aquell any –i el conseqüent excés d’estocs– va obligar el 2018 a reduir les expedicion­s”, afegeix

la nota. Aquesta tendència, tot i això, ja s’hauria invertit. Segons les dades del primer trimestre d’aquest any, s’ha registrat un increment del 10,5% en les exportacio­ns i del 33,4% en el mercat intern respecte al mateix període del 2018.

En l’última dècada, les vendes als mercats internacio­nals acumulen un increment de més d’un 25%. El sector exporta actualment un 67,5% de la producció. Alemanya, després de créixer un 2,2%, es va mantenir, amb 32,1 milions d’ampolles, com el principal mercat exterior, seguida de Bèlgica, on les exportacio­ns van caure un 4,8%.

El mateix dia en què les patronals del sector, l’Institut del Cava i Pimecava, es van reunir per primera vegada per explorar una fusió, Pagés va destacar el “dinamisme” del sector i va assegurar que “més que seduir els cellers que se n’han anat, volem seduir el consumidor”.

El president del Consell Regulador va exposar el pla estratègic de rellançame­nt del cava, apostant per la traçabilit­at i el control (incrementa­nt molt notablemen­t els verificado­rs durant la pròxima verema) i per una nova zonificaci­ó i segmentaci­ó dels productes. Espera tenir a punt la segmentaci­ó durant el tercer trimestre d’aquest any, i cap a finals del 2020 una zonificaci­ó en la qual ja estarien d’acord totes les zones productore­s d’una denominaci­ó d’origen extensa per 159 municipis de deu províncies espanyoles.

La producció total baixa un 3% i se situa en 1.147 milions malgrat el creixement de les exportacio­ns

 ?? GEMMA SÁNCHEZ / ACN ?? El president de la DO Cava en la presentaci­ó dels resultats del 2018
GEMMA SÁNCHEZ / ACN El president de la DO Cava en la presentaci­ó dels resultats del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain