La Vanguardia (Català)

Valls s’afegeix al cor de crítiques a Rivera per les aliances amb la ultradreta

L’ex-primer ministre francès assegura que és un error “l’estratègia del com pitjor, millor”

- Barcelona

Manuel Valls va respondre ahir amb duresa a la decisió d’Albert Rivera de trencar el grup municipal de Barcelona. L’ex-primer ministre francès va assegurar que Ciutadans està immers en una “greu deriva” perquè “pacta de fet” amb Vox i va afegir que no pensa deixar el seu càrrec com a regidor a l’Ajuntament barceloní.

Després que Ciutadans va anunciar dilluns la ruptura amb Manuel Valls a l’Ajuntament de Barcelona i va començar a acusar-lo de deslleial i d’estar formant un partit de matriu catalanist­a a la seva esquena, l’exprimer ministre francès va demanar temps per reflexiona­r i va guardar silenci. Exactament dos dies per preparar amb detall la seva crua revenja d’Albert Rivera i atacar on li fa més mal: reforçant les pressions que està rebent des de diversos àmbits i llocs (el Govern francès), fins i tot de dins de la direcció de Cs, perquè marqui distàncies amb Vox i faciliti la investidur­a de Pedro Sánchez.

“No vaig entrar en política ni vaig portar el meu compromís a Espanya com a home d’esquerra i progressis­ta per acabar participan­t en la lluita de les dretes o impedint la formació d’un govern constituci­onalista”, va afirmar en una multitudin­ària roda de premsa.

Valls va certificar el seu divorci sense marxa enrere de Rivera i es va alinear amb l’eix Sánchez-Macron, que maniobren en diversos àmbits perquè Espanya i França siguin un pol de poder en la nova Europa post-Merkel. Un estratègia compartida de la Moncloa i l’Elisi que troba en Cs un obstacle en diversos escenaris: a Madrid perquè es resisteix a aplanar el camí de Sánchez a la presidènci­a; a Brussel·les perquè Rivera sumeixi forces amb liberals del nord d’Europa i el grup popular per frenar l’intent d’Emmanuel Macron de canviar els tradiciona­ls equilibris de poder en les institucio­ns. Ahir Valls va repetir i va reforçar els arguments utilitzats contra Rivera.

Així, va afirmar que Cs està immers en una “greu deriva” fruit d’una estratègia “sectària i equivocada” de Rivera, orientada cap al “com pitjor, millor”, que genera “tensió i conflicte” sense “proposar mai una alternativ­a”.

Va fer una esmena a la totalitat de l’estratègia i del discurs polític de Cs. “L’estratègia del com pitjor, millor està totalment equivocada i ha deixat òrfenes totes les persones que el 21-D van atorgar la confiança al missatge de coratge i fermesa d’Arrimadas”. A parer seu, “la tensió i el conflicte sense proposar mai una alternativ­a no condueixen enlloc. La multiplica­ció de declaracio­ns llampec no és un projecte polític”.

La rèplica de Cs no va tardar gaire, si bé al partit hi ha voluntat de girar full de seguida. “No ens donaran lliçons de defensa del constituci­onalisme aquells que han fet alcaldessa una de les persones més sectàries i populistes que tenim a Espanya”, li va replicar Arrimadas, que no va amagar la sensació de deslleialt­at dels liberals espanyols amb Valls.

L’ex-primer ministre francès va justificar el desacord amb Rivera per una qüestió política, no personal. “De cap manera no ha estat un problema personal. És un problema polític”. I va recordar que quan es va instal·lar a Barcelona Cs “era un partit liberal, progressis­ta, europeista i centrat”, a qui va oferir “col·laboració” i amb qui va compartir “moltes coses”. En aquest sentit, va lamentar que ara “pacti de fet amb una formació il·liberal, reaccionàr­ia i antieurope­a”, amb referència a Vox. I va avisar: “No s’hi val d’amagar darrere el Partit Popular: cadascú és responsabl­e dels seus actes”.

Valls va admetre que, després de les eleccions andaluses, que es van saldar amb un govern de PP i Cs amb suport en la investidur­a de Vox, es va plantejar trencar la seva aliança amb la formació de Rivera, però necessitav­a presentar-se a les municipals. “Va ser el meu compromís amb Barcelona el que va frenar la ruptura”, va dir el dirigent francocata­là, que sí que va deixar entreveure, amb comentaris sobre el PP, el PSOE –va criticar el seu pacte a Navarra– i l’estratègia del constituci­onalisme que no renuncia a ser una veu activa al tauler polític espanyol, encara que per ara continuï com a regidor i no fundi cap partit.

D’altra banda, l’eurodiputa­t de Cs Luis Garicano, crític amb l’estratègia de pactes de Rivera, serà el vicepresid­ent econòmic de Renovar Europa, el grup dels liberals a l’Eurocambra.

L’eurodiputa­t Luis Garicano, elegit vicepresid­ent del grup liberal al Parlament Europeu

 ?? XAVIER CERVERA ?? Manuel Valls va comparèixe­r ahir davant la premsa a l’Ajuntament de Barcelona
XAVIER CERVERA Manuel Valls va comparèixe­r ahir davant la premsa a l’Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain