La Vanguardia (Català)

Luis Enrique deixa ‘la roja’ i el relleva el català Robert Moreno

“Esperava ser el selecciona­dor, però no d’aquesta manera”, diu Robert Moreno

- CARLOS NOVO Madrid

Robert Moreno, el segon de Luis Enrique, assumeix el càrrec de selecciona­dor espanyol. El tècnic asturià va comunicar ahir al president de l’RFEF, Luis Rubiales, que no podia continuar exercint la feina pels greus motius familiars que el van portar a deixar la concentrac­ió de la roja a finals de març, a un dia del partit de classifica­ció per a l’Eurocopa contra Malta.

Robert Moreno és el quart selecciona­dor que nomena Rubiales en poc més d’un any de mandat, després de Julen Lopetegui, acomiadat abans del començamen­t del Mundial de Rússia per haver fitxat pel Reial Madrid a l’esquena de la Federació; Fernando Hierro, que no va voler continuar després del mal paper al Mundial; Luis Enrique, que ho ha deixat estar per motius personals, i ara Robert Moreno.

Luis Rubiales, acompanyat del director tècnic de la Federació, Francisco José Molina, va explicar que per mantenir la continuïta­t del projecte no es va estudiar mai cap altre candidat que no sigui el segon de Luis Enrique. “L’equip ha treballat molt bé amb en Luis i també quan en Luis no hi ha estat. Si haguéssim fet una altra cosa, hauríem actuat contra el nostre propi criteri”.

Luis Enrique es va voler acomiadar amb una carta molt breu d’agraïment: “A causa que els motius que em van impedir desenvolup­ar amb normalitat les funcions com a selecciona­dor des del mes de març continuen avui dia, he decidit deixar el càrrec. Tot el meu agraïment als responsabl­es de l’RFEF per la confiança i la comprensió que m’han tingut”.

Robert Moreno es va mostrar molt seriós durant la compareixe­nça a la Ciudad del Futbol de Las Rozas: “És un dia agredolç, més agre que no pas dolç. M’estic preparant des dels 14 anys per a això. Algun dia esperava ser entrenador, però no d’aquesta manera”. Quan van preguntar a Rubiales sobre el fet que no fa gaire, després del partit contra Suècia del Bernabeu, es va dir que es podia mantenir la situació com fins ara (amb Luis Enrique treballant sense ser-hi) i ahir tot això va canviar, el president de la Federació va sortir al pas de la pregunta com va poder: “Ha estat una decisió del mateix Luis. Els capitans ho saben des de fa quinze minuts”.

Moreno, al seu torn, va dir que havia acceptat el càrrec pel suport rebut de Luis Enrique: “Tinc un sentiment oposat: d’una banda, de molta tristesa i, de l’altra, de responsabi­litat. Luis Enrique estava d’acord amb això i ens ha donat suport. És el que m’ha fet tirar endavant”.

Robert Moreno va deixar molt clar que pensa que té l’experiènci­a necessària per al càrrec malgrat que no ha exercit com a primer entrenador de cap equip d’elit: “Crec que sí que tinc experiènci­a. Fa nou anys que estic amb Luis Enrique i que veig les decisions que pren. I ja tenia una experiènci­a extensa en l’anàlisi i en l’entrenamen­t. Em faltava el coneixemen­t del vestidor, i això en Luis m’ho inculcava. El que no em deia l’hi demanava jo. Per feina i profession­alitat no serà pas. En aquest sentit estem confiats. Els resultats ho marcaran tot. Si guanyem partits i guanyem l’Eurocopa ningú no recordarà si tenia o no experiènci­a”, va dir.

Sobre la idea de joc de la roja, Moreno va assegurar que es continuarà el camí traçat: “El camí és el que ha marcat la selecció els últims anys: ser protagonis­tes amb la pilota i recuperar-la de pressa. En una selecció et reuneixes cinc vegades a l’any. No em considero un fonamental­ista de res. No aniré en contra de la naturalesa dels jugadors”.

La filosofia de les convocatòr­ies serà la mateixa que hi havia amb Luis Enrique: “Pot venir algun jugador que no hagi vingut? Sí. La filosofia continua sent la mateixa. No sé si hi haurà sorpreses”, va comentar el nou selecciona­dor.

El missatge final de Moreno és el de ser prudents i moderadame­nt optimistes sobre el futur: “Ja vaig dir una frase: ‘La història no juga’. Cal ser molt respectuós amb tots els rivals i ser humils. Acumulem tres campionats sense guanyar res. Volem mirar de fer un grup fort i que s’identifiqu­i amb una manera de jugar, que no tinguem por de ningú. Si algun moment ens considerem superiors, en aquest punt comencem a perdre. Tenim una gran selecció i tant de bo puguem guanyar l’Eurocopa”.

 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? Robert Moreno ahir a la Ciudad del Futbol de Las Rozas
SERGIO PEREZ / REUTERS Robert Moreno ahir a la Ciudad del Futbol de Las Rozas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain