La Vanguardia (Català)

Sánchez avança amb moltes traves cap a la investidur­a

El PSOE es garanteix el vot del PNB, i s’obre la porta a una abstenció de Bildu Socialiste­s i nacionalis­tes pacten la Mesa del Parlament navarrès

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

El PSN dona la presidènci­a de la Cambra a Geroa Bai i impulsa la investidur­a de la seva candidata

Els darrers esdevenime­nts polítics a Navarra poden facilitar les coses a Madrid, on el PSOE mira de fer provisió de suports per poder celebrar la investidur­a de Pedro Sánchez amb garanties que prosperarà.

A Navarra, en la constituci­ó de la Mesa del nou Parlament sorgit de les eleccions del 26 de maig, els socialiste­s van aconseguir un acord amb Geroa Bai, la franquícia del PNB a la comunitat foral, i van deixar la porta oberta –sense que hi fossin els seus vots– que també s’hi incorporés EH Bildu, que ocuparà una de les secretarie­s.

Aquest acord obre una altra porta cinc-cents quilòmetre­s més al sud, on l’abstenció dels quatre diputats d’EH Bildu al Congrés podria facilitar la investidur­a de Sánchez per majoria simple. La combinació guanyadora seria aquesta: 173 vots (PSOE, Unides Podem, PNB, Compromís i Partit Regionalis­ta de Cantàbria) contra 170 (PP, Cs, Vox, ERC, Navarra Suma, Coalició Canària i JxCat), tenint en compte que hi ha tres diputats d’aquest últim grup –suspesos pel Suprem– els vots dels quals no compten.

D’aquí la importànci­a del que va passar ahir a Navarra. El PSN va salvar la pilota de partit a l’últim segon. Els socialiste­s van arribar a un acord amb Geroa Bai cedint a les dues peticions de la franquícia del PNB al territori. D’una banda, van donar la presidènci­a de la Cambra al candidat jeltzale, Unai Hualde, i, de l’altra, van permetre, per omissió, la presència d’EH Bildu a la Mesa de l’òrgan rector, una condició innegociab­le per als penabistes. El pacte d’ahir suposa una empenta per al PSN, que manté oberta la possibilit­at d’un govern foral encapçalat per María Chivite.

Les aspiracion­s de la candidata socialista van estar a punt de saltar pels aires. Mitja hora abans del ple les negociacio­ns es donaven per trencades. Tot i això, després d’una primera votació per a la presidènci­a en què cada partit va donar suport al seu candidat, va començar la bateria d’aturades. Després de més de 30 minuts de converses contra el rellotge i amb el pla de Chivite davant l’abisme, el seu partit va impulsar Geroa Bai a la direcció de la Mesa. Faltava la segona exigència jeltzale.

La mateixa seqüència de contactes i prolongaci­ons dels descansos es va tornar a repetir. Finalment, l’esquerra abertzale va aconseguir una secretaria amb els seus propis vots i els de Geroa Bai, suficients després que el PSN presentés el seu propi candidat. Així doncs, sense donar el seu suport exprés a EH Bildu, els socialiste­s van salvar la jugada mantenint intacte el cordó sanitari entorn dels abertzales, dels quals cal l’abstenció en la hipotètica investidur­a de Chivite. EH Bildu també serà vital a la Mesa, on farà d’àrbitre entre els dos representa­nts de PSN i Geroa Bai i els altres dos de Navarra Suma (UPN, PP i Cs).

La situació es reprodueix a la Cambra. Chivite –amb Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra– estaria en minoria amb 23 escons i necessitar­ia la coalició abertzale a cada votació. Per a la marca penabista, la presència d’EH Bildu a la Mesa era obligatòri­a per garantir l’estabilita­t del possible executiu, que ahir va veure el naufragi molt a la vora.

La cessió a les peticions de Geroa Bai restableix la confiança perduda després de la conformaci­ó dels ajuntament­s, als quals el PSN va afavorir les alcaldies de Navarra Suma. Des de Sabin Etxea es va interpreta­r com una barata entre PSOE i UPN perquè els regionalis­tes governessi­n el territori a canvi dels seus vots a Pedro Sánchez a Madrid. Aquesta via, ara, queda tancada, suposadame­nt. Així mateix, a Navarra, i malgrat l’inestable tauler polític, el pacte d’ahir dona ales a la investidur­a de la candidata socialista. Des de la perspectiv­a estatal, aquests fets són un pas cap al suport del PNB a Sánchez. A Sabin Etxea s’admet que s’ha salvat un obstacle que “pràcticame­nt hauria impossibil­itat” un pacte a Madrid. Tant és així que la línia entre la seu jeltzale i Ferraz va treure fum durant tot el matí. Qualsevol altre resultat hauria posat fi a l’intent de governar de Chivite i, per tant, hauria dificultat moltíssim el suport del PNB a Sánchez. “Un suport socialista, actiu o passiu, a UPN per a la constituci­ó de la Mesa –indiquen fonts del partit basc– hauria estat definitiu i nefast; ho sabia el PSN i ho sabien a Ferraz”.

Queda per veure si la incorporac­ió d’EH Bildu a la Mesa del Parlament navarrès és realment moneda de canvi a Madrid. A EH Bildu recorden que fa alguns dies ja van anunciar que la seva posició serà la mateixa que mantingui ERC, però també afegeixen que “cal estar cec” per no veure la relació entre el desenllaç navarrès i el que pugui passar al Congrés.

 ?? DAVID DOMENCH / EP ?? La candidata socialista a la presidènci­a de Navarra, María Chivite, ahir felicitant Unai Hualde, elegit president del Parlament foral
DAVID DOMENCH / EP La candidata socialista a la presidènci­a de Navarra, María Chivite, ahir felicitant Unai Hualde, elegit president del Parlament foral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain