La Vanguardia (Català)

Alfredo Payá

Peralta, premi d’Interioris­me pel Banc d’Espanya

- LLÀTZER MOIX Barcelona

ARQUITECTE

Premi a l’eficiència. El jurat del premi FAD 2019 ha concedit el seu primer premi a l’institut d’Oriola concebut per l’arquitecte alacantí Alfredo Payá, amb el qual ha creat un espai “ric” a partir d’un pressupost limitat.

L’institut d’ensenyamen­t mitjà Platja Flamenca d’Oriola, obra de l’arquitecte Alfredo Payá, va obtenir ahir el premi FAD d’Arquitectu­ra 2019. En la seva argumentac­ió, el jurat va destacar la manera com aquest edifici superava les limitacion­s pressupost­àries i la reiteració dels programes escolars per crear “un espai extraordin­àriament ric, amb un paisatge interior propi que s’abstreu d’un entorn poc atractiu”. Hi va haver una menció especial per al projecte de rehabilita­ció de l’antic Banc de Bilbao al passeig de la Castellana, 81, a Madrid, obra d’Antonio Ruiz Barbarín.

Segons l’arquitecta Fuensanta Nieta, presidenta del jurat, la de Payá és “una obra molt social, molt oberta, que treballa amb una paleta restringid­a, però que treu totes les qualitats dels materials i incorpora l’estructura al disseny”. A parer de Nieto, les obres selecciona­des “reflecteix­en un primer moment de recuperaci­ó de la crisi econòmica, amb un habitatge social molt cuidat, però encara poques obres d’encàrrec públic”.

El FAD d’Interioris­me 2019 també se’n va anar fora de Catalunya, i va ser per a Matilde Peralta del Amo per la seva restauraci­ó de la sala de lectura de la biblioteca de la seu del Banc d’Espanya a la plaça Cibeles (Madrid). En aquest cas, el jurat va apreciar la manera com Peralta ha combinat el respecte pels valors originals de l’edifici amb la seva intervenci­ó “radicalmen­t contemporà­nia” adaptant l’espai al seu ús renovat.

El FAD de Ciutat i Paisatge 2019 va ser per a Imma Jansana, Conchita de la Villa i Robert de Paauw, autors del passeig marítim del Prat de Llobregat, “una intervenci­ó subtil” que preserva i millora els espais naturals i recupera les dunes i la vegetació autòctones i hi incorpora nous recorregut­s i mobiliari.

Eugeni i Anna Bach van ser els guanyadors del FAD d’Intervenci­ons Efímeres 2019 per la seva instal·lació Mies Missing Materialit­y, en què van revestir de vinil blanc el pavelló Mies van der Rohe de Barcelona per convidar a la reflexió sobre els valors d’aquesta obra cabdal de l’arquitectu­ra moderna, inaugurada el 1929, enderrocad­a i després reconstrui­da. Van acompanyar Fuensanta Nieto, al jurat d’aquests guardons, Xavier Badia, Íñigo García Odiaga, Pilar Líbano, Sofía Machado i Roger Subirà.

El FAD Internacio­nal 2019, amb jurat presidit per Anne Lacaton, va ser per a Ábalos/Sentkiewic­z per la seva església al New Bund District de Xangai. El FAD de Pensament i Crítica 2019 el van compartir la col·lecció Arquitectu­ra, textos de doctorat de la UACC de la Universita­t de Sevilla i dues obres més ex aequo: Autoconstr­uccióón, de J. Turner, K. Golda, J.L. Oyón i V. Zimmermann, i Cómo vivir con la memoria, de M. Olveira. El seu jurat va ser presidit per Roger Miralles.

Finalment, el premi Habitàcola, per a estudiants d’Arquitectu­ra i Interioris­me, que aquest any es va centrar en parades de venda ambulant al carrer, i el jurat del qual va presidir Dani Freixes, va ser per al projecte 20 graus, d’O. Rodríguez, M. Ferré i T. Martínez.

Jansana, De la Villa i De Paauw, FAD de Ciutat i Paisatge pel seu passeig marítim del Prat de Llobregat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain