La Vanguardia (Català)

Sense fe en les vacunes

-

Un estudi internacio­nal revela que només el 59% dels habitants d’Europa occidental creu que les vacunes són segures, un índex de confiança que baixa com més alta és la renda del país.

A l’Europa occidental només un 59% creu que les vacunes són segures, mentre que a l’Europa de l’Est el percentatg­e baixa fins a un 50%, segons es desprèn de l’informe Wellcome Global Monitor, que ha entrevista­t més de 140.000 persones de més 15 anys en 140 països.

Al continent europeu, els països nòrdics són els que hi mostren més confiança, amb un 73% de la població a favor.

Segons l’estudi, més d’un 79% de la població mundial considera que les vacunes són “segures” i un 84% creu que són “efectives”. De la mateixa manera, un 92% considera –fins i tot els que no tenen fills– que és important que els nens estiguin immunitzat­s.

L’informe destaca que a les regions amb rendes altes la certesa cap a la seguretat d’aquests tractament­s és més petita que als països amb rendes més baixes. Així, un 72% de persones als EUA i un 73% al nord d’Europa es mostren convençude­s que es pot confiar en la seva utilitat, molt per sota del 95 % de regions del sud d’Àsia i del 92 % de l’est de l’Àfrica.

En el cas d’Europa, tot i això, al voltant d’una cinquena part de la població no està d’acord o bé no està convençuda que siguin tractament­s dignes de credibilit­at.

Els nivells més baixos de confiança es registren a l’Europa occidental, on un 22% no creu que siguin segures, mentre que a l’Europa de l’Est un 17% no està d’acord que siguin efectives.

Destaca l’escepticis­me de França, que mostra el nivell de confiança més baix a escala global. Un 33% opina que les vacunes no són segures i un 10% no creu que siguin importants per als nens.

Segons un responsabl­e de la Vaccine Alliance, aquesta discrepànc­ia entre països rics i pobres es deu al fet que “als països en desenvolup­ament, on les malalties mortals com la diftèria, el xarampió o la tos ferina són més comunes, les mares fan cua durant hores per assegurar-se que el seu fill estigui vacunat”. “Als països més rics, en canvi, és on ja no veiem el terrible impacte que poden tenir aquestes malalties prevenible­s i on les persones hi són més reticents”.

Per la seva part, la doctora Heidi Larson –de la London School of Hygiene and Tropical Medicine– va lamentar, en declaracio­ns a The Guardian, que les xarxes socials s’hagin convertit en un amplificad­or dels antivacune­s i va afegir que per als científics és difícil “combatre la propagació d’informació errònia perquè s’ha desplaçat a grups privats de Facebook i altres fòrums igualment inaccessib­les”.

El document conclou que la confiança en la vacunació tendeix a estar molt relacionad­a amb la fe que es diposita en científics i els profession­als mèdics.

En general, l’estudi demostra que les zones on les persones mostren una confiança més gran en el personal sanitari i els científics són també les zones on hi ha una confiança més important l’efectivita­t de les vacunes.

De la mateixa manera, els països on els ciutadans mostren alts nivells de desconfian­ça en les institucio­ns de govern, també són els països on hi ha més desconfian­ça cap a la seguretat de les vacunes.

en

En aquest sentit, un 72% dels enquestats diu que confia en els científics, però més de la meitat –un 57%– confessa que no sap gaire la matèria i gairebé un de cada cinc pensa que aquest coneixemen­t no el beneficia en l’àmbit personal.

Als països amb rendes altes, la certesa de la seguretat i l’eficàcia d’aquests tractament­s és inferior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain