La Vanguardia (Català)

El fil de Qatar

L’expresiden­t de la UEFA reitera la seva innocència després de ser alliberat sense càrrecs

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

ESPORTS

L’expresiden­t de la UEFA Michel Platini va viure dimarts una jornada extenuant després de ser sotmès a un interrogat­ori de 15 hores a l’Oficina Anticorrup­ció de la Policia Judicial a Nanterre amb l’objectiu de donar resposta als múltiples dubtes que envolten la designació de Qatar com a seu del Mundial del 2022.

Michel Platini és ara per ara un home lliure, sense càrrecs, tot i que l’adjudicaci­ó de la Copa del Món de futbol Qatar 2022 continua projectant unes llargues ombres a les quals la justícia intenta fer llum.

L’antiga estrella del futbol francès i expresiden­t de la UEFA, que demà fa 64 anys, va sortir visiblemen­t esgotat, ahir a la matinada, de les dependènci­es de l’oficina anticorrup­ció de la policia judicial, a la localitat de Nanterre, a l’oest de París. El van interrogar durant 15 hores per mirar d’esbrinar els tripijocs polítics i la possible corrupció a l’hora de decidir no només el Mundial de Qatar sinó també el de Rússia i l’Eurocopa del 2016.

Platini es va sentir injustamen­t tractat i va reivindica­r la seva innocència. Ell pensava que l’havien convocat com un simple testimoni i, tot i això, el van posar en garde à vue, una situació jurídica, aplicada a presumptes delinqüent­s, que implica estar sota custòdia mentre se’ls sotmet a un llarg interrogat­ori. “Això fa mal”, va admetre l’exjugador, en les seves primeres declaracio­ns després de recuperar la llibertat, i va insistir que havia contestat, “tranquil”, a totes les preguntes que li van fer. El seu advocat, William Bourdon, va insistir en la queixa. “Molt, molt de soroll per a res”, va dir.

La premsa francesa no es va rabejar en Platini i sí que va posar èmfasi en la implicació en el cas de l’expresiden­t Nicolas Sarkozy i de dos dels seus col·laboradors quan estava a l’Elisi. El diari Libération, en l’editorial, va destacar, amb ironia, que Qatar no va inventar la corrupció en les grans competicio­ns esportives, ja que és un problema que ve de molt lluny, però sí que va aprendre de seguida les regles de joc. “Avui, entrar en el concert internacio­nal dels esdevenime­nts esportius significa embrutar-se les mans”, va constatar el diari.

Amb l’interrogat­ori a Platini i a dos ex-alts funcionari­s de l’Elisi, els investigad­ors miraven de desentrany­ar què es va acordar durant una trobada secreta, a la seu de la presidènci­a, el 23 de novembre del 2010, pocs dies abans de la votació que va concedir el Mundial a Qatar. En aquell dinar hi havia Sarkozy i el príncep hereu qatarià, el xeic AlThani, avui emir. Al cap de set mesos, els inversors qatarians van comprar el Paris Saint-Germain (PSG).

Segons va publicar ahir Le Monde, Platini va desaconsel­lar llavors l’adquisició del club parisenc. Qui sí que va veure de bon ull l’operació va ser, pel que sembla, Sarkozy. Un amic seu, l’empresari Sébastien Bazin, era el representa­nt dels llavors propietari­s del PSG, el fons americà Colony Capital. Al cap d’uns anys, quan Sarkozy havia abandonat l’Elisi, l’ex-cap d’Estat va passar a ser membre del consell d’administra­ció del grup hoteler Accor, dirigit per Bazin. El 2019 Accor va acordar un patrocini del PSG, a raó de 50 milions d’euros per temporada.

Sarkozy, que just ahir va ser enviat a judici per corrupció per un altre cas, està protegit per la immunitat amb relació al tema Qatar 2022. Els investigad­ors, però, encara tenen molt fil per estirar i les revelacion­s poden fer un mal enorme.

PROTEGIT PER LA IMMUNITAT Sarkozy emergeix com a figura clau en l’acord amb Qatar i la posterior compra del PSG

 ?? ZAKARIA ABDELKAFI / AFP ?? Platini sortint de les dependènci­es de l’oficina anticorrup­ció de la policia judicial de Nanterre
ZAKARIA ABDELKAFI / AFP Platini sortint de les dependènci­es de l’oficina anticorrup­ció de la policia judicial de Nanterre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain