La Vanguardia (Català)

Quatre acusats de fer caure el Boeing de Malaysia a Ucraïna

Tres russos i un ucraïnès seran jutjats a Holanda

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Més de cinc anys després, els familiars de les 298 víctimes del vol MH17 de Malaysia Airlines abatut a l’est d’Ucraïna el 2014 tindran una mica de justícia. Un tribunal holandès començarà a jutjar quatre sospitosos, tres militars russos i un separatist­a ucraïnès, el març del 2020. L’equip d’investigac­ió conjunta (JIT), que lidera Holanda, va anunciar ahir que seran acusats de transporta­r de Rússia a Ucraïna un sistema de míssils terra-aire Buk i de matar el passatge i la tripulació del Boeing 777.

No és probable que Moscou lliuri els sospitosos a la Haia, així que hauran de ser jutjats en absència. “Es creu que van tenir un paper important en la mort de 298 civils innocents”, va assegurar el fiscal en cap holandès, Fred Westerbeke, en el moment en què els investigad­ors van anunciar que hauran de posar-se davant un jutge a partir del 9 de març del 2020. “Encara que no van prémer el botó, sospitem que van cooperar estretamen­t per col·locar el llançador de míssils on era amb l’objectiu de disparar a l’avió”, va acusar.

Rússia, per la seva part, manté la seva posició de sempre. Assegura no estar-hi implicada de cap manera i manté que el míssil es va llançar des de territori que en aquell moment controlava l’exèrcit ucraïnès. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va denunciar que “a Rússia no se li ha donat l’oportunita­t” de participar en la investigac­ió, malgrat que va mostrar la seva disposició a formar part de la comissió d’experts. “Per això la nostra actitud cap aquesta investigac­ió és de sobres coneguda”, va afegir. El Ministeri d’Exteriors rus va dir que les acusacions contra Rússia no tenen base i que es fan per “desacredit­ar-la davant la comunitat internacio­nal”.

Però el Govern holandès no creu que Moscou hagi cooperat. En una carta al Parlament, el ministre de Justícia holandès, Ferdinand Grapperhau­s, va dir que el seu país farà “passos diplomàtic­s”, que no va especifica­r, contra Rússia per no complir amb totes les peticions legals o per oferir informació incorrecta.

L’avió de passatgers MH17 feia la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur el 17 de juliol del 2014 i va sobrevolar l’est d’Ucraïna, que es trobava en ple enfrontame­nt del govern de Kíev contra els separatist­es prorussos, quan va ser enderrocat. Els 283 passatgers, inclosos 80 nens, i els 15 tripulants van resultar morts. Els investigad­ors acusen els separatist­es prorussos, i asseguren que van disparar a l’avió amb un míssil de fabricació russa i des d’una llançadora Buk.

Dels quatre acusats, els noms dels quals es posaran davant els jutges l’any que ve, el més destacat és Ígor Guirkin, anomenat “Strelkov”. Excoronel de l’FSB rus, va organitzar les primeres milícies separatist­es prorusses de l’est d’Ucraïna i en aquells moments era el seu ministre de Defensa. També seran jutjats Serguei Dubinski i Oleg Pulàtov, que els investigad­ors vinculen al GRU rus (intel·ligència militar) i creuen que hauria ajudat a portar la llançadora a Ucraïna. A l’ucraïnès Leonid Khàrtxenko, per la seva banda, el vinculen als serveis d’intel·ligència dels separatist­es de la província de Donetsk.

Seran els primers a respondre davant els tribunals holandesos. Però el JIT espera que no siguin els últims. Prèviament els investigad­ors van dir que tenien una “llista llarga” de persones d’interès i van demanar la col·laboració de testimonis per prosseguir la investigac­ió.

Rússia denuncia que no se li va permetre ser part en la investigac­ió; Holanda afirma que la va entorpir

 ?? R O B I N V A N L O N K H U I J S E N / EF E ?? Wilbert Paulissen, membre de l’Equip d’Investigac­ió Conjunta, mostrant ahir els acusats
R O B I N V A N L O N K H U I J S E N / EF E Wilbert Paulissen, membre de l’Equip d’Investigac­ió Conjunta, mostrant ahir els acusats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain