La Vanguardia (Català)

Sánchez aspira a augmentar el poder d’Espanya en òrgans clau de la UE

La Moncloa remarca la sintonia amb Macron i Merkel per impulsar l’expectativ­a

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Cap president espanyol no ha tingut mai la posició que Pedro Sánchez té en aquests moments”, remarquen a la Moncloa. El moment és òptim, asseguren, per intentar ampliar el poder d’Espanya a les institucio­ns europees: “Esperem estar representa­ts a l’altura del nostre pes a Europa”. Avui serà un dia clau a Brussel·les per decantar el repartimen­t dels quatre càrrecs més importants per al futur del club comunitari els pròxims anys: les presidènci­es de la Comissió, el Consell i el Parlament europeus, a més de l’Alt Representa­nt de Política Exterior.

Malgrat que encara no li quadren els números per aconseguir la pròpia investidur­a com a president del Govern central, Sánchez assisteix a la trobada en funcions, però amb l’aspiració de guanyar “càrrecs molt representa­tius” per a Espanya. “L’expectativ­a és màxima”, reconeixen els seus assessors internacio­nals.

A la Moncloa consideren que parteixen amb molt bones cartes, a causa de la “grandària econòmica, el pes demogràfic i el compromís europeista d’Espanya”, a més del lideratge que ara exerceix Sánchez a la família socialdemò­crata europea. I fins i tot tenen dos rocs a la faixa: l’“extraordin­ària” sintonia que destaquen que Sánchez té amb el president francès, Emmanuel Macron, líder de la família liberal europea, i amb la poderosa cancellera alemanya, Angela Merkel, amb qui el president espanyol va tancar un acord d’immigració i va compartir lleure i passejades a Doñana, rememoren. Avui Sánchez es reuneix primer amb Macron i després amb Merkel, abans del sopar que els líders europeus dedicaran a encarrilar els nomenament­s en joc.

La complexita­t de la negociació és que l’elecció dels quatre càrrecs estan interconne­ctats, vinculats per formar un “paquet final”, i han de conjugar múltiples equilibris: geogràfics –nord i sud, est i oest–, de família política, de gènere dels elegits, entre països petits i grans... També connectada a la negociació global hi ha la presidènci­a del Banc Central Europeu (BCE). Sánchez no juga aquesta partida perquè aquesta institució ja té un vicepresid­ent espanyol, Luis de Guindos. I per a la Comissió, el candidat comú dels socialdemò­crates és l’holandès Frans Timmermans. Però totes les opcions estan en l’aire, i Sánchez vol apostar fort pels candidats espanyols en el repartimen­t del pastís comunitari.

A la Moncloa no revelen noms –“Només els sap Sánchez”–, però asseguren que disposen de “diversos candidats molt bons per a cada càrrec”. Persones que reuneixen els perfils polítics i tècnics per assumir-los, entre les quals els ministres en funcions Josep Borrell i Nadia Calviño. Si no se n’aconseguei­x un de gros, l’objectiu és una vicepresid­ència de la Comissió.

A la Moncloa recepten cautela. “Són quatre grans càrrecs per a 28 països. Si ens n’enduem un cal fer l’onada”, ironitzen. “Això no és tan fàcil, Rajoy no ho va aconseguir mai i fa 15 anys que no n’obtenim cap”, assumeixen. Precisamen­t, Borrell va presidir el Parlament Europeu entre el 2004 i el 2007. Altres socialiste­s espanyols que van exercir màximes responsabi­litats a la UE van ser Enrique Barón, Manuel Marín o Javier Solana. Els assessors de Sánchez no amaguen l’ambició: “Tot depèn dels equilibris, però Espanya és un dels països clau perquè es componguin els equilibris i Sánchez és un dels negociador­s clau”.

El líder del PSOE va ser designat negociador principal en nom de tota la família socialdemò­crata. “Una primera victòria”, subratllen. Com a tal, i amb el portuguès António Costa, Sánchez celebrarà aquest matí un esmorzar amb els representa­nts dels populars i els liberals per arrencar la negociació crucial. L’espanyola Iratxe García, al seu torn, acaba de ser elegida presidenta del grup socialdemò­crata al Parlament Europeu. “De moment, no ens pot anar millor”, admeten a la Moncloa. I creuen els dits.

El president espanyol vol ocupar càrrecs “a l’altura del nostre pes a Europa”

Borrell i Calviño figuren entre els candidats espanyols als principals càrrecs

 ?? B A L L E S T E R O S / EF E ?? Josep Borrell i Pedro Sánchez a l’acte organitzat per al 5è aniversari de la proclamaci­ó del rei Felip
B A L L E S T E R O S / EF E Josep Borrell i Pedro Sánchez a l’acte organitzat per al 5è aniversari de la proclamaci­ó del rei Felip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain