La Vanguardia (Català)

L’esmalt va car

- Enric Juliana

Pedro Sánchez té un punt fort i un taló d’Aquil·les. El punt fort és la revaloritz­ació d’Espanya al tauler europeu, com a conseqüènc­ia del Brexit i de la deriva italiana contra Brussel·les, que està obtenint protecció als Estats Units. El líder populista Matteo Salvi

ni acaba de rebre a Washington la benedicció del secretari d’Estat Mike Pompeo. Sánchez es perfila en aquests moments com l’anti-Salvini del sud d’Europa i si sap sumar amb l’esquerra portuguesa la seva influència encara creixerà més. Malgrat que algunes veus del món diplo

màtic comencen a advertir dels riscos d’una dependènci­a excessiva de França, fa temps que Espanya no tenia tan bones cartes a la taula europea.

El punt feble de Sánchez és Madrid. El clamorós punt feble de tota l’esquerra és la capital d’Espanya. PSOE, Podem, Esquerra Unida, Íñigo Errejón i els seus amics i tot el progressis­me madrileny lamentaran durant dècades la pèrdua de l’alcaldia i la humiliant derrota a la Comunitat després d’una legislatur­a en què el Partit Popular ja no podia acumular més escàndols i desgràcies. La fortificac­ió de l’oasi fiscal de Madrid com a bastió imbatible de la dreta és una dada decisiva per al futur de la política a Espanya. Madrid serà el principal vector d’oposició al nou govern. Quan s’hagi de discutir el nou sistema de finançamen­t de les autonomies –Sánchez, ves-te preparant–, les bufetades se sentiran fins i tot al cercle polar Àrtic.

Europa i Madrid són claus importants per intentar desxifrar les negociacio­ns en curs per a la investidur­a. La revaloritz­ació europea d’Espanya ha permès a Sánchez establir una aliança immediata amb Emmanuel Macron perquè socialiste­s i liberals collin els populars en el nou repartimen­t de poder a la Unió Europea. (La consigna llançada pel líder socialdemò­crata holandès Frans Timmermans: “Una aliança que vagi de Macron a Tsipras”.) Des del 27 de maig avions Mirage francesos sobrevolen les posicions de Ciutadans, en senyal d’advertènci­a pels pactes amb Vox, via Partit Popular. Vox parla d’“ingerència estrangera”, exigeix el que li van prometre a l’Ajuntament madrileny –regidories amb poder– i amenaça de bloquejar la investidur­a de

Sánchez juga fort: està disposat a una investidur­a fallida que li restaria brillantor a Europa?

Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat. Albert Rivera, el nen consentit dels mitjans de comunicaci­ó espanyols, està sent sotmès aquests dies a un vigorós massatge a les cervicals.

Manuel Valls forma part de la coordenada. Després de donar l’alcaldia de Barcelona a Ada Colau –moviment estratègic decisiu per a la Catalunya dels pròxims anys– ahir va ser molt dur amb Ciutadans. Valls s’està posant al costat de Sánchez.

La pressió per a que Rivera s’abstingui és molt forta, la Comunitat de Madrid podria bloquejar-se (no és fàcil que passi), però el líder de Ciutadans no és de mantega. A Espanya no es pot ser fluix. Rivera podria canviar de línia després d’una investidur­a fallida de Sánchez al juliol.

A Sánchez li interessa una investidur­a fallida? Aquesta és la qüestió. Injectaria pressió al circuit, però tindria un cost d’imatge a Europa. Sánchez perdria brillantor i l’esmalt va car en aquests temps embogits.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain