La Vanguardia (Català)

El Rei reitera el seu compromís “al servei del conjunt dels espanyols”

Quaranta ciutadans exemplars protagonit­zen el 5è aniversari de la proclamaci­ó

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Madrid

“Sou un referent moral que ens ofereix un mirall en què mirarnos”. El Rei va aprofitar el 5è aniversari de la seva proclamaci­ó per reiterar el seu “compromís al servei del conjunt dels espanyols”, i per això es va servir de l’“extraordin­ari exemple” dels ciutadans que ahir van ser condecorat­s amb les medalles al Mèrit Civil. En un dia que el focus estava en l’efemèride institucio­nal, el Rei va recordar que “Espanya és una nació de ciutadans compromeso­s amb el destí dels nostres iguals, una nació generosa i oberta, que abraça el món”. Ho va dir al saló de Columnes del Palau Reial davant de la Reina, la princesa Elionor, la infanta Sofia, el president del Govern central, Pedro Sánchez, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell –tots dos en funcions– i dels 41 ciutadans condecorat­s.

En un acte que va unir senzillesa i solemnitat, el Rei va recordar les paraules que va pronunciar a les Corts el 19 de juny del 2014, aquelles amb què va subratllar “la voluntat integrador­a de la Corona, la seva independèn­cia i neutralita­t”. Cinc anys després va revalidar l’aposta personal i institucio­nal “per l’exemplarit­at, la dignitat, la integritat, la capacitat de sacrifici i l’entrega sense reserves a Espanya”. Ahir va reiterar aquest compromís assegurant que la seva responsabi­litat “va unida a una confiança plena en el nostre destí col·lectiu en democràcia i llibertat”.

Com va fer el 2015, quan va complir el seu primer aniversari al tron, el Rei va voler celebrar el 5è aniversari de la seva proclamaci­ó traslladan­t el focus de l’efemèride a un grup de ciutadans anònims per destacar-ne els valors cívics i el compromís social que els han fet creditors d’una medalla al Mèrit Civil. Al saló de Columnes del Palau Reial, escenari de cerimònies significat­ives –com ara l’abdicació del rei Joan Carles i la imposició del Toisó d’Or a la princesa Elionor–, els Reis, acompanyat­s per les seves dues filles, van presidir la cerimònia amb el president del Govern central i el titular d’Exteriors, aquest últim en la seva condició de canceller de l’ordre del Mèrit Civil.

Els premiats, proposats des de diversos organismes i entitats, van anar al Palau Reial acompanyat­s de familiars, que estaven tant o més nerviosos que ells. L’acte el van presentar els perio

La princesa Elionor i la infanta Sofia acompanyen els Reis en un acte senzill i solemne

distes Elena Ochoa (informatiu­s de TVE) i Pablo Motos (d’El Hormiguero d’Antena 3), que van ser els encarregat­s, alternativ­ament, de llegir les semblances dels premiats, abans que el Rei, en presència de la Reina, la princesa Elionor i la infanta Sofia, imposés una a una les condecorac­ions a les persones selecciona­des, que amb la seva senzillesa i gestos van estar a l’altura de la distinció que van rebre.

El Rei, en les seves paraules, en va reconèixer els mèrits i els va posar com a exemple per destacar que el seu comportame­nt no és una excepció, sinó la millor mostra de l’Espanya solidària. “Sou un orgull per a tothom”. Els va donar les gràcies “perquè en cada moment heu fet el que havíeu de fer, allò que us dictava la consciènci­a, posant al davant el bé comú o col·lectiu, sense que us importés l’interès propi i sense esperar res a canvi”. “Sou vosaltres, –va dir el Rei– els que, amb milions d’espanyols, construïu Espanya dia a dia amb esforç i sacrificis”. Després de les paraules del Rei, els premiats van posar amb els Reis, la princesa i la infanta per a una fotografia de grup en què també van participar alumnes de 6è de primària de l’escola Infanta Leonor, una manera de fer arribar a les noves generacion­s els valors que es premiaven amb el lliurament de les medalles.

 ?? EP ?? La Reina saluda Clotilde Veniel, de 107 anys, mentre el Rei la condecora davant la mirada de la princesa Elionor i la infanta Sofia
EP La Reina saluda Clotilde Veniel, de 107 anys, mentre el Rei la condecora davant la mirada de la princesa Elionor i la infanta Sofia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain