La Vanguardia (Català)

La meitat dels professors no fan pràctiques a l’aula ni formació en pedagogia

L’OCDE, tot i això, veu millores importants els últims cinc anys

- CELESTE LÓPEZ Madrid

La qualitat del professora­t ha estat el nou objecte d’estudi de l’OCDE. I Espanya no surt gaire ben parada en l’avaluació, ja que s’hi constaten qüestions com ara que un 48% dels docents actuals no van triar com a primera opció dedicar la vida a ensenyar, o que el seu nivell de preparació per a aquesta finalitat és força deficient: només un 48% van rebre formació sobre el contingut de les matèries, la pedagogia i la pràctica a l’aula, davant un 79% de la mitjana de països de l’OCDE. També és cert que aquestes deficiènci­es en la seva formació disminueix­en si només s’analitza els docents incorporat­s els darrers cinc anys.

Són dades que assenyala l’estudi Internacio­nal sobre l’Ensenya

Els docents espanyols prefereixe­n reduir la mida de les classes abans d’incrementa­r el salari

ment i l’Aprenentat­ge (Talis, per les sigles en anglès) que es va fer públic ahir.

Talis, que s’edita cada cinc anys, analitza les caracterís­tiques dels docents d’educació primària i Secundària i els directors de centres, les pràctiques educatives i els contextos en què es desenvolup­en.

Segons aquest treball, que avalua 48 països, un 62% dels docents a Espanya no van escollir l’ensenyamen­t com a primera opció per dedicar-s’hi profession­alment (67% a l’OCDE), per bé que, una vegada triada aquesta via, un 89% esmenten l’oportunita­t d’influir en el desenvolup­ament dels alumnes per contribuir a la societat com la motivació més important.

Els més vocacional­s són els d’educació primària; de fet, més d’un 90% tornarien a triar aquesta feina. I no tant per l’estabilita­t, la seguretat, l’horari o les vacances (aspectes clarament motivadors per als docents, tant de primària com de secundària), si no per la possibilit­at de formar els nens en un sentit que va més enllà de l’acadèmic.

A Espanya els docents tenen una mitjana de 46 anys, enfront dels 44 de mitjana als països que participen en Talis. Actualment, un 36% dels docents tenen 50 anys o més (la mitjana de l’OCDE és d’un 34%), la qual cosa significa que la pròxima dècada s’hauran de “renovar” prop de tres de cada vuit professors. L’edat mitjana dels directors se situa en els 50 anys.

A més d’analitzar la distribuci­ó per gènere (un 49% de directores i un 62% de professore­s, unes ràtios mitjanes més bones que les de l’OCDE), l’estudi mostra el compromís dels docents amb el sistema educatiu: prefereixe­n, abans que

 ?? MANÉ ESPINOSA / A RXIU ?? Més d’un 90% dels professors d’educació primària tornarien a triar aquesta professió
MANÉ ESPINOSA / A RXIU Més d’un 90% dels professors d’educació primària tornarien a triar aquesta professió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain