La Vanguardia (Català)

La Unesco designa tres noves reserves a Espanya

-

El programa Home i Biosfera de la Unesco (MaB, per les seves sigles en anglès) ha designat tres noves àrees com a reserves de la biosfera. Així doncs, s’ha designat la reserva de l’Alt Túria, a la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa; La Siberia, a Badajoz, i la de la vall del Cabriel (Aragó, Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana). A més a més, s’han ampliat dues reserves, la de Menorca i la de la conca alta del Manzanares, Lozoya i Guadarrama (Comunitat de Madrid). D’altra banda, s’ha aprovat la redelimita­ció de la reserva de la biosfera de les valls d’Omaña i Luna (Castella i Lleó) a fi d’adaptar-la a les normatives autonòmica i nacional actuals, com també a noves figures de protecció. La reserva manté la mateixa extensió, però el seu nucli passa de 15.754 hectàrees a 17.653 hectàrees.

Les reserves de la biosfera són zones formades per ecosisteme­s terrestres, marins i costaners que fomenten solucions per conciliar la conservaci­ó de la biodiversi­tat, el desenvolup­ament econòmic, la investigac­ió i l’educació. Aquestes reserves constituei­xen “llocs de suport a la ciència al servei de la sostenibil­itat” i són designades per avaluar, comprendre i gestionar els canvis i interaccio­ns dels sistemes socials i ecològics.

Amb aquestes designacio­ns, Espanya es consolida com el primer país del món amb més nombre de reserves de la biosfera catalogade­s (52). D’aquesta manera, supera els Estats Units (47 reserves); Rússia (41) i la Xina (33).

En total les 52 reserves ocupen un 12% del territori espanyol, on viuen 2 milions de persones. El Ministeri per a la Transició Ecològica ha destacat que la declaració d’aquestes noves reserves suposa un compromís nacional amb la conservaci­ó, la diversitat biològica, l’aprofitame­nt tradiciona­l dels recursos i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain