La Vanguardia (Català)

Beques: abans i de més quantitat

-

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF) proposa avançar d’agost a gener la convocatòr­ia de les beques università­ries perquè els estudiants les rebin abans que comenci el curs, a més d’augmentar els ajuts per residència dels 1.500 als 2.700 euros, un 55%. Ho ha indicat al quart estudi de reducció de la despesa, en què també planteja revisar els criteris econòmics de concessió d’aquestes ajudes a fi de garantir la igualtat d’oportunita­ts. L’estudi, en què s’inclou una enquesta a uns 22.000 universita­ris de 73 universita­ts, conclou que 3 de cada 10 no haurien pogut estudiar si no hagués estat per la beca i que un 22% diuen que haurien de buscar una feina per continuar els estudis. La proposta d’augmentar la quantitat de les beques de residència tindria un cost de 98 milions. augmentar salari, reduir la mida de les classes (83%), un desenvolup­ament profession­al d’alta qualitat (64%) i donar suport als estudiants amb necessitat­s especials (63%).

Amb tot, és al capítol dedicat a la formació on es detecten més llacunes (per bé que s’aprecien canvis notables en els professors acabats de titular). Talis revela que durant la seva fase d’estudi i capacitaci­ó inicials només un 48% dels docents reconeixen que va rebre formació sobre el contingut de les matèries, la pedagogia i la pràctica a l’aula, una proporció clarament inferior a la mitjana dels països que participen en l’estudi, un 79%. És la rèmora d’un sistema que fins i tot no fa gaire temps era molt lax a l’hora d’acreditar els que havien de formar les noves generacion­s.

Malgrat aquestes dades, els docents es mostren satisfets amb la formació rebuda (79%), si bé reconeixen que en les noves tecnologie­s, en idiomes i en l’ensenyamen­t amb alumnes de necessitat­s especials tenen llacunes importants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain