La Vanguardia (Català)

JxCat, PSC i ERC negocien les presidènci­es de les diputacion­s

La històrica relació socioverge­nt facilita les converses a Tarragona i Barcelona

- RAÚL MONTILLA / SÍLVIA OLLER SARA SANS

Després de les negociacio­ns en desenes d’ajuntament­s, aquesta setmana s’ha obert la veda per als pactes a les diputacion­s, que a priori no semblen gaire més senzills. Són converses que estan liderant principalm­ent JxCat, ERC i PSC, els tres partits que tenen més a guanyar i també a perdre, i en què postconver­gents i socialiste­s estan trobant diversos punts de trobada, fins al punt que torna a estar sobre la taula que JxCat li pugui prendre la presidènci­a a ERC a Tarragona, gràcies a un pacte amb el PSC que podria tenir translació a Barcelona.

En el cas de la diputació del sud de Catalunya, dos dies després de les eleccions la balança s’inclinava per un canvi de rumb i tot apuntava que l’històric pacte de CiU i PSC deixaria pas a un acord de país entre JxCat amb ERC. I més després que aquest últim partit aconseguís ser la primera força en aquesta institució amb onze diputats davant els vuit dels de Carles Puigdemont o els set del PSC. Fins i tot es van arribar a estudiar alguns noms com el de l’alcalde de Torredemba­rra, Eduard Rovira, però, tot i això, el ritme polític ha agafat velocitat durant les dues últimes setmanes, i les negociacio­ns i els pactes a escala local han desplaçat pesos i prioritats. L’aritmètica permet un pacte del PSC, tant amb Junts com amb ERC. El partit republicà descarta completame­nt aquesta aliança, i alhora guanya pes la possibilit­at de reeditar l’acord que fa quatre anys van firmar l’encara president de la Diputació, Josep Poblet, amb el llavors alcalde socialista de Tarragona, Josep Fèlix Ballestero­s. Aquests dos protagonis­tes ara tenen una altra posició: Poblet s’ha retirat de la primera línia política i Ballestero­s ara exerceix de regidor a l’oposició, però a la Diputació ha quedat un bon record del pacte socioverge­nt.

El possible acord a Tarragona tindria una relació directa amb el futur de la Diputació de Barcelona, en què qui té més números per presidir-la és l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín. Curiosamen­t, la batllessa podria arribar a estar al capdavant d’un ple en què el seu antecessor al càrrec –tant a l’alcaldia com a la Diputació, però en aquest cas no immediatam­ent–, Celestino Corbacho, serà diputat de Ciutadans.

En el cas de Barcelona, socialiste­s i ERC van empatar en nombre de representa­nts (16), si bé el sistema d’elecció de president d’aquest organisme juga a favor de la llista més votada –que va ser el PSC– quan no es tracta, curiosamen­t, d’una victòria àmplia. Primer es fa una votació per elegir el president per majoria absoluta; si no prospera ja val la majoria simple, ja sigui un únic candidat –més vots a favor que en contra– o dos –guanya qui té més suport–. Si en aquest últim cas hi ha empat, és elegit president qui té més diputats o més vots, és a dir, en aquest cas serien els socialiste­s.

A Barcelona el nombre total de diputats són 51. Socialiste­s i postconver­gents sumarien en un eventual pacte d’investidur­a 23 diputats; no és majoria, però n’hi podria haver prou, encara que comuns, amb cinc regidors, i Tot per Terrassa, amb un (el partit de l’exsocialis­ta Jordi Ballart), pactessin, per exemple, amb ERC. Sumarien 22 representa­nts i no sembla gaire probable que Ciutadans, amb quatre; o PP, amb dos, donessin suport a una presidènci­a independen­tista. Així doncs, hi haurà a la Diputació de Barcelona un pacte de govern entre socialiste­s i postconver­gents? Les converses per a la investidur­a estan anant bé, com a Tarragona, però no hi ha res tancat. De fet, els socialiste­s també estan parlant amb altres partits i ara mateix ni tan sols es descarta un “acord ampli”, pactar amb comuns o fer-ho amb ERC.

A Lleida, encara que a priori sembla més complicat un eventual pacte entre el PSC, amb tres representa­nts, i JxCat, amb nou, podria sumar i fer que aquest últim partit conservés la presidènci­a de la Diputació. Tot i això, Esquerra,

A Girona és possible el pacte entre Esquerra i postconver­gents, que també sumen folgadamen­t a Lleida

amb onze, va ser la força més votada i hi hauria marge per a un acord de les forces independen­tistes.

On hi ha menys dubtes és a Girona. En aquest cas, tot apunta que hi haurà un pacte de govern entre JxCat i ERC, dues formacions que en l’últim mandat ja es van posicionar de manera conjunta. És el cas, per exemple, de la moció del febrer, en què s’acusava l’Estat d’“utilitzar la justícia” per “perseguir” l’independen­tisme, aprovada coincidint amb l’inici del judici per l’1-0 i en què també es demanava la posada en llibertat dels dirigents independen­tistes.

JxCat té onze diputats, tres menys que els aconseguit­s al mandat anterior. ERC ha passat de vuit a nou i el PSC també en suma un més que el 2015, i passa de tres a quatre. En un ple de 27 diputats, la majoria absoluta se situa en 14. Un dels més ben situats per tornar a presidir la Diputació és l’alcalde actual de Banyoles, Miquel Noguer, que ha tornat a revalidar la majoria absoluta. Noguer ha ocupat el càrrec de president de la corporació des de 31 de juliol del 2018 després de substituir Pere Vila, que va ser nomenat delegat del Govern.

 ?? PAU CORTINA / ACN ?? La candidata. L’alcaldessa Núria Marín és qui ara mateix té més números per ser la nova presidenta de la Diputació de Barcelona
PAU CORTINA / ACN La candidata. L’alcaldessa Núria Marín és qui ara mateix té més números per ser la nova presidenta de la Diputació de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain