La Vanguardia (Català)

Revetlla a Maricel Park

-

Era la revetlla i calia celebrar-la. Aquesta vegada s’hi afegia un altre al·licient: anar a visitar un nou espai de diversió situat en un lloc poc o gens freqüentat.

Es tractava de Maricel Park, a Montjuïc.

Havia estat inaugurat oficialmen­t el 16 de juliol del 1930. Així doncs, aquesta imatge es devia fer a partir de l’any següent i abans que esclatés la guerra, ja que aleshores el parc es va tancar.

L’Exposició Internacio­nal del 1929 va ser un èxit formidable. Durant els catorze mesos que va estar oberta, la desfilada massiva de visitants no va fer més que augmentar. Una bondat derivada d’aquest fet va ser que els barcelonin­s van sentir la curiositat i també l’atreviment d’endinsar-se a Montjuïc, una muntanya que, per odiada, era comprensib­le que fos la gran desconegud­a.

A mesura que feien els passejos i anaven ascendint, quedaven enamorats de les vistes inesperade­s que obtenien sobre la ciutat estesa als seus

peus. Va ser definitiva la reacció popular per la revetlla de Sant Joan: centenars de milers de ciutadans van aprofitar per escampar-se pels pendents de la muntanya, ocupar-los i celebrar-hi el festeig en un aire lliure estimulant.

Al final de l’Exposició, l’èxit imprevist va obligar a prendre dues decisions que no s’havien previst. Una, mantenir un Poble Espanyol que havia de ser enderrocat. I l’altra, construir un altre parc d’atraccions en un lloc diferent al de la Foixarda.

Es va triar la zona emmarcada per Miramar, l’esplanada del castell i l’estació del funicular. Els grans desnivells van obligar a fer considerab­les moviments de terra per poder crear tota una sèrie de terrasses que els suavitzave­n.

Maricel Park oferia un conjunt d’atraccions d’estil americà tan diversific­ades que tothom hi podia trobar el que més li encaixava. I per completar del tot aquest propòsit, s’organitzav­en una sèrie d’actes al marge del panorama lúdic. El gran saló del restaurant, amb una il·luminació espectacul­ar projectada per Buïgas –el celebrat creador de la Font Màgica–, acollia festes, com l’elecció de miss Cinema; banquets, com ara el de les Escoles Franceses; congressos, com el dels hotelers, i actes d’allò més variats, com ara la Festa dels Mercats. Fins i tot es van celebrar vetllades de boxa, un esport que aquells anys confirmava la seva capacitat inesperada per enlluernar les masses.

En aquesta mateixa línia encaixava l’ambient que recull la fotografia. La celebració de la revetlla havia estat convocada amb magnificèn­cia: vestit llarg i esmòquing. Algunes senyores van aprofitar l’ocasió per lluir mantó de Manila, una elegància que les protegia de l’eventual frescor de la matinada.

En aquestes ocasions la gran pista de patinatge es convertia en pista de ball.

Durant la guerra va tancar per seguretat; després va ser poblat pel barraquism­e.

El parc d’atraccions era un lloc atractiu per fer una certa mena de celebracio­ns

 ??  ?? Era agradable celebrar la revetlla de Sant Joan a la refrescada part alta de Montjuïc
Era agradable celebrar la revetlla de Sant Joan a la refrescada part alta de Montjuïc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain