La Vanguardia (Català)

Vuitanta estrenes absolutes marquen el Sónar més planetari

Aposta per les músiques urbanes i la ‘cultura als marges’

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

Més de 300 artistes de 36 països trepitjara­n els escenaris del Sónar de Dia i de Nit, que es farà a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat entre el 17 i el 20 de juliol. En aquesta edició hi haurà músics i creadors dels cinc continents alhora que oferiran 140 espectacle­s en què música, creativita­t i tecnologia es donaran la mà.

Ricard Robles, codirector del cicle que l’any passat va celebrar un quart de segle d’existència, va destacar els dos grans eixos d’aquesta edició –que aquest any es fa excepciona­lment un mes més tard del que és habitual perquè aquest juny el recinte firal de la Gran Via de l’Hospitalet que acull el Sónar de Nit està ocupat per una fira de maquinària tèxtil–, que són les estrelles globals de l’electrònic­a de ball i els ritmes urbans i els artistes procedents dels marges geogràfics i sonors de les grans tendències.

L’altre codirector present, Enric Palau, va anar desgranant l’ampli cartell. En l’àmbit dels grans noms –començant per Matthew Herbert, protagonis­ta del concert de clausura al Teatre Grec–, i dins de l’àmbit del hip-hop i la música urbana contemporà­nia, destaquen A$AP Rocky, Skepta, Bad Bunny, Kaytranada o Vince Staples. En l’electrònic­a de ball hi haurà Disclosure, Paul Kalkbrenne­r, Four Tet o Underworld, mentre que en el clubbing destaquen Floating Points, Body & Soul, Amelie Lens, DJ Koze, Dixon, Honey Dijon & Louie Vega, Peggy Gou & Palms Trax i Blawan & Dax J. Al difús sector situable als marges geogràfics, polítics, sonors o de gènere la llista inclou Arca, Káryyn, la texana Lotic, la dj i productora Jlin, el palestí Muqata’a, la tunisiana Deena Abdelwahed, l’iraniana Sevdaliza o la dj i activista cultural d’Uganda Hibotep. De l’esfera local i espanyola, la representa­ció més gran del festival, hi ha noms com Bad Gyal, Za!, Dellafuent­e, Cecilio G, Territoire, Ylia, Virgen Maria, Tutu, Desert + Desilence, Phran, Lil Moss o Alba G. Corral.

Pel que fa al Sónar+D, i tal com va destacar el seu comissari José Luis de Vicente, intentarà reflectir “un moment com l’actual, en què l’experiènci­a és el gran element dels processos creatius”. Això anirà acompanyat d’un èmfasi més gran en la perspectiv­a pedagògica i en la presència d’alguns noms destacats, com Robert del Naja (membre fundador de Massive Attack) a la conferènci­a inaugural, l’ubic Daito Manabe o l’exitosa productora barcelonin­a Canada.

 ?? SÓNAR ?? Bad Bunny, una de les grans estrelles de l’edició d’aquest any del Sónar
SÓNAR Bad Bunny, una de les grans estrelles de l’edició d’aquest any del Sónar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain