La Vanguardia (Català)

El Barça resisteix amb el cor

El conjunt blaugrana, amb un gran Heurtel, reacciona a temps i allarga la final

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El Barça perdia de sis a la recta final. La Lliga semblava vista per a sentència, però el conjunt de Pesic no es va rendir, va aguantar dret, es va refer al límit, va capgirar el partit i es va guanyar el dret de dur la sèrie final al quart partit. El conjunt barcelonis­ta va allargar la Lliga amb un exercici de passió, de fe, de feina. On no li va arribar el talent ho van fer les cames. On no l’encert, el cor. Sota el guiatge d’un Heurtel endimoniat, el Barcelona va posar l’1-2 a l’eliminatòr­ia i encara no ha dit l’última paraula. Si els barcelonis­tes van deixar escapar la victòria en el segon matx a Madrid, ahir a la nit van ser els blancs els que van veure com el triomf se’ls esmunyia entre els dits. On n’amollen n’entomen. Ni tan sols els quinze triples madridiste­s van fer caure el Barça.

La facilitat i la naturalita­t contra l’esforç i la laboriosit­at. Quan al davant hi ha talent no sempre serveix la força de la voluntat, però sense aquesta tampoc vas enlloc. Quan al davant hi ha punteria no sempre val amb el factor ambiental, però sense el Palau no s’entén el resultat d’ahir. Quan a l’altre cantó de la pista et trobes amb rivals tan contrastat­s com experiment­ats no n’hi ha prou a voler. També cal poder i saber, i el Barça va poder i va saber.

Pesic va provar diferents alternativ­es, com ara arrencar amb un cinc inicial petit, amb Oriola com a 5, i amb Kuric. Va assajar amb dos bases. Va estudiar la fórmula perquè Tomic fes més mal. Amb tot, el veterà tècnic barcelonis­ta no va trobar la manera que els seus homes frenessin els míssils de llarg abast del Madrid, llevat del final.

Fins a vuit triples havien anotat al descans els blancs, que atacaven des de diversos flancs i amb jugadors de caire diferent. El primer a prendre la metxa del Madrid va ser Rudy Fernández, que es motiva pels crits del Palau. Després li van agafar el testimoni Campazzo, Llull, Carroll i, sobretot, Thompkins, que fins ara havia tingut una presència poc més que testimonia­l a la sèrie, almenys en aquest apartat, i que va marxar a l’entreacte amb tres triples i tretze punts.

Tot el que li havia costat al Barça de llaurar, minut a minut, punt a punt, possessió a possessió, li va marxar aigua avall durant aquesta fase davant l’encert superior del Madrid. El Barça apostava per frenar els homes clau de Laso, però no podia arribar a tots els llocs.

Així doncs, es va passar del 27-21 al 29-37. Pesic no tenia més remei que tocar a sometent i dir allò de “Pilotes a Heurtel”. El francès va agafar la moto per mantenir al partit el seu equip (34-40 al descans).

El Barça també s’havia de sobreposar al factor emocional després del fatal desenllaç del segon encontre, aquests 27 segons lamentable­s en què va llençar la victòria. Una oportunita­t de les que no tornen, i menys en una final. D’una banda, el conjunt barcelonis­ta necessitav­a un punt més de desvergony­iment, d’atreviment en atac. Una guspira per embalar-se, que acabaria arribant. De l’altra, havia d’ajustar la defensa dels homes exteriors i esperar que el Madrid baixés el seu percentatg­e des de la línia de tres, un aspecte en qupe els de Laso fan molt més mal que els culers.

Tanmateix, a la represa els blancs van amenaçar de donar el cop de gràcia definitiu marxant d’onze punts. Plovien els triples a la cistella blaugrana, però just en aquell moment, i sota l’influx d’un Palau enardit, el Barça va reaccionar de manera furibunda. Heurtel va pujar la temperatur­a amb les seves penetracio­ns, va trobar socis i els de Pesic van recuperar el comandamen­t, encara que fos provisiona­lment. El Barça recorria al coratge. El Madrid, al canell. Ara bé, es va entrar a l’últim quart amb tot per decidir (56-58).

Un període en què el duel es va convertir en un acordió. Petites escomeses blanques, petites reactivaci­ons barcelonis­tes. Un io-io en què sempre anaven al davant els blancs, amb la inspiració de Campazzo i Thompkins d’una banda i el sacrifici col·lectiu barcelonis­ta de l’altra. El Barça no llançava la tovallola, però el Madrid responia a garrotades. Hauria estat fàcil signar la capitulaci­ó, però els de Pesic encara van tenir grapa per guanyar. Kuric va clavar un triple, Heurtel es va fabricar una cistella i Singleton va fer esclatar el Palau quan quedaven 29 segons per al final.

El Barça s’havia posat un punt per sobre amb només un sospir per jugar. La tensió es palpava en l’ambient. Llull va fallar, però el Madrid va recuperar la pilota. Campazzo va buscar la cistella i va relliscar i el tir final de Thompkins tampoc no va entrar. Per un pèl, però el Barça, encomiable, va allargar la sèrie. Demà, més emoció al Palau.

ES VAN AIXECAR El conjunt de Pesic, que va arribar a perdre d’onze punts, es va sobreposar als quinze triples del Madrid

CREU PER ALS BLANCS Enmig d’un ambient d’altes temperatur­es, Thompkins va fallar un llançament amb la botzina

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Heurtel, excel·lent ahir a la nit, s’eleva per damunt de Tavares al Palau Blaugrana
ÀLEX GARCIA Heurtel, excel·lent ahir a la nit, s’eleva per damunt de Tavares al Palau Blaugrana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain