La Vanguardia (Català)

Els Estats Units, l’ogre?

La campiona mundial s’enfronta avui a Suècia: qui guanyi es topa amb Espanya

- SERGIO HEREDIA Barcelona

E ns insisteixe­n: els Estats Units són l’ogre. És l’última campiona del món (ha guanyat tres Mundials), suma quatre ors olímpics més, juga com els déus, al Mundial de França ha clavat tretze gols a Tailàndia i tres a Xile, no n’ha rebut cap en els seus dos partits i té el suport d’un gran país. En l’àmbit femení, segurament no hi ha cap disciplina que pesi tant als Estats Units com el futbol.

No era un mite, Mia Hamm? I Hope Solo? I Alex Morgan?

Si els Estats Units derroten avui Suècia (també si empaten), la primera selecció del món apareixerà en l’horitzó immediat de les espanyoles.

El temible encreuamen­t de vuitens. I aquí les espanyoles s’enfronten a la història. Les nord-americanes han acabat entre les tres primeres en tots els Mundials que s’han disputat.

De moment ja tenen vuit podis. Mala cosa per a les espanyoles, que fins ara no havien arribat mai als vuitens de final, per molt que elles, les dones de Jorge Vilda, insisteixi­n que els és igual. “Aquest equip sempre surt a guanyar. [...] Cal posar tota la carn a la graella per intentar passar de ronda”, explicava Sandra Paños aquests dies, potser recorrent als llocs comuns.

“Sempre he dit que per guanyar un Mundial has de guanyar grans seleccions, i si venen els Estats Units ho mirarem com a una cosa bonica, com un regal de què hem de gaudir, perquè t’enfrontes molt poques vegades a un rival d’aquesta magnitud”, afegia Jenni Hermoso.

El cert és que l’alternativ­a tampoc no és garantia de res. Suècia és la novena selecció del món, o això determina el rànquing FIFA.

Suècia està quatre llocs al davant d’Espanya (13a). Té tradició i pedigrí: va guanyar l’Eurocopa del 84 i va ser plata al Mundial del 2003. Té present: va ser plata als Jocs de Rio del 2016. I ha fet coses de pes. Sense anar gaire lluny, ja ha derrotat abans les nord-americanes, precisamen­t als vuitens de final de Rio, a la tanda de penals (després de l’1-1 del temps reglamenta­ri).

“Nosaltres juguem a tenir la pilota i a poder ser al camp del rival. Una altra cosa és que puguem o no, i contra els Estats Units o Suècia costarà més, però sens dubte hi anem sense por de res”, ha dit Mapi León.

Per si de cas, els Estats Units es cobreixen les espatlles: van enviar observador­s al xoc entre espanyoles i xineses a Le Havre, dilluns, una visita que els espanyols pensen tornar avui, en l’Estats Units-Suècia que es juga a Reims. Això sí, hi ha una dada que juga a favor del combinat de Vilda: hauran tingut més d’una setmana de descans fins al partit de vuitens, que es disputa dimarts.

A grosso modo, el doble que qualsevol dels seus dos rivals.

 ??  ??
 ?? ANTOINE MASSINON/A2M SPORT CON/A / EP ?? Kelley O’Hara celebrant diumenge el triomf dels Estats Units contra Xile
ANTOINE MASSINON/A2M SPORT CON/A / EP Kelley O’Hara celebrant diumenge el triomf dels Estats Units contra Xile

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain