La Vanguardia (Català)

La intel·ligència artificial es comença a enlairar amb investigac­ió i ‘start-ups’

A Catalunya, 179 empreses es dediquen a aquesta tecnologia que promet transforma­r indústria i serveis

- BLANCA GISPERT Barcelona

Parlar d’intel·ligència artificial a l’empresa és com fer-ho del temps en un trajecte d’ascensor. Aquesta tecnologia té cada vegada més presència en la indústria i els serveis de companyies d’arreu del món. Mitjançant algoritmes que imiten el raonament humà, la intel·ligència artificial permet automatitz­ar decisions i predir resultats a gran escala. Funciona al núvol i integrada amb maquinària. La fan servir tant empreses d’automoció i robòtica com bancs, consultore­s o marques de moda, per posar alguns exemples.

“La intel·ligència artificial té un potencial enorme perquè serà un motor de transforma­ció en tots els sectors”, comenta Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalita­t. “Permet augmentar la productivi­tat, estalviar temps i costos de producció i incrementa­r els volums de demanda i oferta”. El 2030, es calcula que aquesta tecnologia tindrà un impacte del 14% del PIB mundial, cosa que es tradueix en uns 15,7 bilions de dòlars. Al sud d’Europa suposarà l’11,5% del PIB, uns 0,7 bilions de dòlars”, assegura Marco en valorar un estudi que avui publica el Departamen­t de Polítiques Digitals, l’agència per la competitiv­itat de l’Empresa de la Generalita­t.

Segons l’informe, els països que porten la davantera en el desenvolup­ament d’aquesta tecnologia són els Estats Units i la Xina. El 2016, van registrar el 75% de patents de tot el món. Europa els segueix però molt per darrere. El 2018, va publicar prop de 600 patents, per les 12.000 dels EUA i les més de 2.000 de la Xina. Les companyies que lideren aquesta tecnologia també ho constaten. Els referents són IBM, Google, Microsfot, Cisco i Affectiva, procedents dels EUA, i Sense Time, Ubtech i DJI, de la Xina. Només la firma britànica Status Today apareix en el rànquing.

Tot i això, el Vell Continent no es comporta tan malament en la xifra de start-ups que es dediquen a intel·ligència artificial. “Part de la innovació surt d’aquestes empreses i en això Europa ho fa millor que la Xina. Mentre que els EUA tenen 1.300 start-ups, Europa en té 769 i la Xina, 383”.

Amb aquest panorama, la Generalita­t vol que Catalunya jugui un paper decisiu en el desenvolup­ament d’aquesta tecnologia. A l’informe que acaba de publicar, ha calculat que 179 empreses s’hi dediquen. Desenvolup­en algoritmes, software, ofereixen assessoram­ent o són proveïdors d’aquesta tecnologia. “Facturen més de 1.300 milions i aquesta xifra no farà més que créixer any rere any”, comenta Marco. A més, “grans multinacio­nals com NTT Data, Amazon o Accenture han instal·lat a Catalunya centres d’intel·ligència artificial”.

Marco, però, considera que la comunitat és més forta en centres d’investigac­ió que no en teixit empresaria­l. “Tenim centres de referència a escala europea: el nou Barcelona Supercompu­ting Center n’és un exemple, com ho són el Centre de Visió per Computador o el CSIC, entre d’altres”.

La Generalita­t considera que “el territori està preparat per desplegar aquesta tecnologia però necessita fer el pas definitiu per adoptar-la”. Per aconseguir-ho, el Govern ha creat Catalonia.AI, un pla estratègic que té per objectiu convertir el territori en un motor d’intel·ligència artificial a Europa i el món. Els seus eixos d’actuació es definiran enguany i el 2020 es començarà a invertir per implementa­r-los.

Els Estats Units i la Xina són els països que encapçalen el desenvolup­ament d’aquesta tecnologia

 ??  ?? Els algoritmes imiten el raonament humà
Els algoritmes imiten el raonament humà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain