La Vanguardia (Català)

Guindos diu que el BCE té diverses opcions d’estímul

- BARCELONA Redacció

Luis de Guindos, vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), va dissertar ahir sobre les opcions que té l’entitat per estimular l’economia, si fos necessari, tal com va avançar Mario Draghi, el seu president, el dia anterior. “Pot ser una combinació de mesures que podrien enviar el senyal i la determinac­ió que el consell del govern del BCE està disposat a reaccionar”, va dir Guindos a la CNBC a la localitat portuguesa de Sintra. “Tenim una ampli ventall d’instrument­s disponible­s”, va apuntar Guindos, que va esmentar les subhastes de liquiditat per a la banca, la reinversió dels venciments del deute comprat en els últims anys i la compra directa de nous bons sobirans o corporatiu­s.

“Per a nosaltres, l’estabilita­t de preus és clau, és el nostre mandat i, si veiem que les expectativ­es d’inflació comencen a decaure, actuarem”, va insistir l’exministre. Després de les paraules de Draghi a Sintra, Donald Trump, president dels Estats Units, va acusar el BCE de buscar la devaluació de l’euro per potenciar el creixement per la via de les exportacio­ns.

Ahir, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va defensar el banquer italià i el seu equip. “És injust atacar la independèn­cia dels bancs centrals”, va afirmar abans d’elogiar Draghi pel seu paper en la crisi de l’euro de l’estiu del 2012. “Deixa’m que esmenti la meva gratitud pel fet que fossis allà”, va dir Juncker al president del BCE a Sintra. Després del seu repàs als problemes dels darrers anys, va instar a no “esperar la pròxima crisi” per “fer el que sabem que cal”.

D’altra banda, en una entrevista amb el diari alemany Die Zeit, el president del Bundesbank, Jens Weidmann, va semblar acceptar la idea del programa de compra de bons del BCE conclòs el mes de desembre passat, al qual s’havia oposat en els últims anys: “El Tribunal Europeu de Justícia ha examinat l’esquema i va determinar que era legal. A més, el programa és part de l’actual estratègia monetària”, va assegurar.

Weidmann va admetre que la seva posició sobre les compres de bons del BCE no ha obtingut una base legal. “Es va forjar per la preocupaci­ó que la política monetària pogués quedar presonera de les polítiques fiscals”,

Juncker defensa Draghi i afirma que és injust atacar ara la independèn­cia dels bancs centrals

va destacar. “Per descomptat, un banc central ha d’actuar decisivame­nt davant el pitjor escenari possible, però en vista de la seva independèn­cia, no hi hauria d’haver dubtes que està actuant dins dels termes del seu mandat”, va dir Weidmann. Draghi va anunciar el programa de compres de bons del BCE el 2012, en plena crisi de deute de la zona euro. La iniciativa va ser cabdal per alleujar les turbulènci­es financeres.

 ?? CARLOS COSTA / AFP ?? Luis de Guindos, ahir, a Sintra
CARLOS COSTA / AFP Luis de Guindos, ahir, a Sintra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain