La Vanguardia (Català)

Un milió de llogaters volen comprar un pis

Els lloguers només baixaran en pisos de luxe, segons Forcadell

- ROSA SALVADOR Barcelona

Prop d’un milió de famílies, dels tres milions que viuen a Espanya en règim de lloguer, estan estudiant comprar un habitatge, segons les dades d’un estudi elaborat per la Universita­t de Barcelona i la consultora immobiliàr­ia Forcadell. Gonzalo Bernardos, professor d’Economia de la UB, va explicar que l’existència d’aquesta bossa de demanda de compra, en un moment en què l’ocupació, els salaris i l’economia milloren i no s’entreveuen pujades de tipus d’interès, fa preveure la continuïta­t de l’expansió immobiliàr­ia.

Ivan Vaqué, director general de Forcadell, va explicar que els bancs han començat a adoptar una política més flexible per permetre accedir al 30% d’entrada, la qual cosa també està impulsant les compres. “No veiem a prop el final del cicle alcista del mercat”, va recordar.

En el mateix sentit, un estudi de la immobiliàr­ia Solvia va destacar ahir que tan sols el 40% dels espanyols considera que el lloguer ofereix avantatges sobre la propietat, cinc punts menys que el 2018, i el 72% de les persones que viuen de lloguer ho fan “forçats” perquè no han pogut accedir a la compra.

Aquesta situació, assenyala Forcadell, pot provocar baixades de les rendes de lloguer més altes. “Els pisos amb rendes de menys de 1.200 euros es lloguen en un o dos dies, perquè hi ha una forta demanda, que no baixarà”, va explicar Toni López, director de l’àrea d’empresa de la consultora. En canvi, al seu parer, les rendes més altes, que es paguen per pisos considerat­s d’alt standing, sí que podrien estabilitz­ar-se o fins i tot reduir-se, fins a un 5%, perquè els llogaters que poden accedir a aquests habitatges també poden aconseguir hipoteques per adquirir una propietat.

Els pisos de menys de 1.200 euros es lloguen en un o dos dies, i la forta demanda farà que no baixin de preu

El segon motor del mercat continuen sent els inversors, especialme­nt els particular­s. “Amb una visió a llarg termini, la rendibilit­at de la inversió immobiliàr­ia continua sent més gran que la d’altres actius”, va recordar Vaqué. Segons el seu parer, actius com les residèncie­s d’estudiants o de gent gran, locals o naus logístique­s poden ser millors opcions d’inversió que l’habitatge, encara que no siguin tan sol·licitades pels petits inversors. Les reformes en la llei d’arrendamen­ts urbans, que allarguen la durada dels contractes i limiten l’actualitza­ció de les rendes a l’IPC, han tingut poc impacte entre els petits propietari­s, segons Vaqué. No així entre els grans propietari­s, que en alguns casos poden replanteja­r-se la seva estratègia a Espanya, però que són amb prou feines el 3% del mercat.

La reforma de la LAU, que impedeix carregar el cost de l’agència al llogater quan el propietari és una empresa, també ha impactat en les agències (“hem abaixat preus als grans propietari­s”, va reconèixer Vaqué). Amb la recuperaci­ó del mercat aquests negocis s’han disparat: la xifra d’agències s’ha multiplica­t per quatre en dos anys, va assegurar López.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? El 72% dels llogaters ho són perquè no poden comprar pis
ANA JIMÉNEZ / ARXIU El 72% dels llogaters ho són perquè no poden comprar pis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain