La Vanguardia (Català)

“És ridícul que sigui milionari pel fet de tenir un pis”

David Harvey, geògraf ; coautor de ‘La lógica geográfica del capitalism­o’

- LLUÍS AMIGUET

Soc jove, perquè encara m’apassiona el que faig. La geografia són llocs i el que sentim per ells. Vaig néixer a Dover i visc i estimo Nova York: soc d’on visc. Tinc dos fills que volen sols. Les metròpolis cada cop tenen més inversors i menys habitants. Col·laboro amb el CCCB i investigo a la CUNY

Què veu avui un geògraf al món? El capitalism­e està dopat amb liquidesa: s’han fabricat i posat en circulació ingents quantitats de diners, perquè el sistema no acaba de rutllar.

Doncs els EUA tenen gairebé plena ocupació. Aquest és el drama: que fins i tot la plena ocupació no reparteix prosperita­t com passava abans i deixa massa gent enrere. Per pal·liar totes les seves deficiènci­es, els bancs centrals fabriquen més i més diners... Però no es reparteixe­n.

I la liquiditat ho arregla tot o només ho dissimula tot de moment?

Hi ha més diners que mai, una liquiditat estratosfè­rica, però continua concentran­t-se cada cop més en poques mans. I l’era digital, que havia de democratit­zar la riquesa i el coneixemen­t, l’ha monopolitz­at per a un grapat de bilionaris tecnològic­s.

No hi ha noves classes mitjanes a l’Àsia? I també milions de nous milionaris. I aquest és l’assumpte que ocupa el geògraf: tots volen invertir al centre de ciutats cosmopolit­es amb una marca molt sòlida. I esperen que siguin rendibles.

Hi ha molts més diners, però no hi ha molts més habitatges ni ciutats? I per això a les ciutats hi ha cada vegada menys ciutadans i més inversors. El metre quadrat és cada cop més car, però, en canvi, molts habitatges estan deshabitat­s o només els habiten turistes per dies.

Vostè és propietari?

Tinc un piset a Manhattan i això em fa milionari. És ridícul.

Per què no es relaxa i en gaudeix? Perquè si venc aquest pis i vull continuar vivint al meu barri de tota la vida, per comprar-ne un altre em convertiri­a en pobre i, a més, endeutat.

Què s’hi pot fer?

Intervenir els mercats, per descomptat. La societat ens ha de protegir amb lleis.

I si ven el seu pis i vostè se’n va a un altre lloc més barat?

Soc geògraf. I si he après res aquests anys és que la geografia és on els sentiments convergeix­en amb els diners. No renunciaré al meu sentiment de pertinença i a l’afecte al meu veïnat per obeir a la lògica de mercat.

Quina és la lògica de mercat al seu barri?

Doncs hi ha inversors xinesos, àrabs i russos i de tot arreu que compren pisos com el meu on no viuran mai. I no tenen cap sentiment respecte al barri ni als veïns. Per a ells només són uns totxos en els quals dipositar els seus excedents de diners amb la seguretat que Nova York sempre serà segur i valdrà cada vegada més.

Aquesta seguretat és segura?

Gens ni mica. A la meva edat ja he vist uns quants esclats de bombolla immobiliàr­ia: els maons no són el millor negoci, però sí el més fàcil d’entendre.

Com ha canviat la geografia des que vostè la investiga i ensenya?

La geografia no és sinó el que els humans projecten en ella. Va començar sent una disciplina militar; després, a més, colonial, per explotar poblacions; i avui és financera.

Com la investiga vostè?

Analitzo els fluxos de capital: on van i d’on se’n van els diners. Segueixo els diners.

Com un economista?

La diferència amb ells és que els geògrafs incorporem les persones i els seus sentiments a l’anàlisi. No només es tracta de capital humà, sinó de la llibertat d’elegir els veïns i l’afecte que pots sentir per un lloc o un altre.

Com es mesura?

Descrivim les relacions de les persones amb l’entorn. Contestem preguntes. Per exemple: per què Detroit es va enfonsar i es va tornar inhabitabl­e i, en canvi, San Francisco és més cara que mai i, per tant, també inhabitabl­e?

Això també s’explica pels fluxos financers?

No només. Nosaltres també descrivim com generen maneres de viure específiqu­es i una estètica local: la música, la gastronomi­a, les jerarquies socials i parentals. Són importantí­ssimes en definir una geografia.

I hi ha bons i dolents?

Vostè m’ha dit que va estudiar a la Universita­t de Nova York. Doncs la seva universita­t ha destruït la diversitat del teixit social del Village. Ha convertit la seva esplèndida varietat social en un monocultiu d’estudiants de tot el planeta que paguen una fortuna per un títol i d’altres americans que s’endeuten per poder tenir-lo.

Vostè què faria per evitar coses com aquesta?

A Nova York hi ha prop d’un milió d’habitatges protegits amb preus regulats. Això explica la seva diversitat cultural, estètica, gastronòmi­ca, vital... I, a més, l’alcalde avui vol augmentar la protecció dels arrendatar­is. Aquest és el camí. I també noves formes de propietat conjunta.

I l’error quin seria?

Deixar que els milionaris facin el que vulguin, perquè degradarie­n la ciutat i després l’abandonari­en. I esclataria una altra bombolla. Als especulado­rs cal protegir-los de sí mateixos per protegir-nos tots.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain