La Vanguardia (Català)

Turquia condemna a cadena perpètua cent cinquanta oficials colpistes

- JORDI JOAN BAÑOS

Un tribunal d’Ankara va dictar ahir penes exemplars contra la cúpula militar que va perpetrar l’intent de cop d’Estat de fa tres anys. El més important dels diversos processos en marxa es va saldar ahir amb cent cinquantau­na condemnes a cadena perpètua contra altres tants oficials, entre ells una vintena de generals. Gairebé totes són penes agreujades, sense amnistia possible, per “temptativa de revertir l’ordre constituci­onal, assassinat de 139 persones i temptativa d’assassinat del president”.

Entre els inculpats hi ha el que va ser cap de l’Exèrcit de l’Aire fins a onze mesos abans del cop, Akin Öztürk. Segons la Fiscalia, aquest general pensava autoprocla­mar-se president si hagués triomfat el cop. Öztürk havia estat agregat militar a Israel, abans de ser condecorat per l’OTAN. Després del seu interrogat­ori, la matinada del cop, va aparèixer visiblemen­t masegat.

També ha estat condemnat a passar la resta de la seva vida a la presó Ali Yazici, que va ser ajudant de camp del president Erdogan. Vint-i-set imputats més han rebut penes de fins a vint anys, mentre que trenta-tres han estat absolts.

Turquia continua reclamant en va als EUA l’extradició del predicador Fethullah Gülen; els seus adeptes a l’exèrcit, la policia i la judicatura feia anys que preparaven la presa del poder, segons la Fiscalia. El partit d’Erdogan, com d’altres abans que ell, va ser durant anys company de viatge del multimilio­nari moviment de Gülen.

El judici s’ha desenvolup­at a la gran sala construïda expressame­nt en una presó a la vora d’Ankara.

Dura sentència en el procés més important obert després del cop d’Estat de fa tres anys

Fora, un centenar de persones –alguns familiars de les víctimes– demanaven la restitució de la pena capital abolida el 2002.

Turquia confia a deixar enrere la seva història de cops d’Estat, el 1960, 1971, 1980, 1997 i 2016. Tot i això, part de l’oposició considera que amb el pretext de desmantell­ar la infiltraci­ó gülenista, Erdogan ha fet una purga.

En tres anys hi ha hagut cinquanta-cinc mil detencions, que han resultat en tres mil cinc-centes condemnes, en els 261 processos ja tancats –vint-i-vuit continuen oberts–. Així mateix, Erdogan mateix admet que trenta mil policies, quinze mil militars i quatre mil empleats de la judicatura han estat suspesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain