La Vanguardia (Català)

Diàleg mut

Podem evita respondre amb presses a Carmen Calvo mentre suma vicepresid­ències autonòmiqu­es pactades amb el PSOE

- PEDRO VALLÍN

La cuina a baixa temperatur­a va revolucion­ar els fogons, va enamorar els nous bruixots de la gastronomi­a i inspira la negociació de govern entre el PSOE i Unides Podem. La passió per la cuina sous-vide –el vell foc lent plebeu portat a l’extrem– es deu a la manera com entendreix la carn en eternes hores de cocció. El que no queda clar és qui cou qui. Dilluns Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es veien a la Moncloa tot just uns minuts. El president, segons va explicar després la vicepresid­enta Carmen Calvo, va oferir una integració invisible dels morats a l’executiu. Moltes coses però no ministeris, va donar a entendre. Hi podeu ser sempre que no se us vegi. Si fa o no fa.

Des d’aleshores, ni trucades ni

missatges. Oficialmen­t, el PSOE diu que espera una resposta dels de Pablo Iglesias a la proposta de coalició avergonyid­a, en què Unides Podem tindria ocupació i bot en la profundita­t de la sala de màquines del govern, traginant vàlvules al seu aire, sense poder treure el nas pel pont de comandamen­t –molt menys quan hi hagi visita d’alt estat major brussel·lès– ni tocar timó, carta o compàs.

A Iglesias aquesta oferta li ha entrat per una orella i li ha sortit per l’altra. Dilluns va fer a Sánchez el que Tarradella­s va fer a Suárez: va sortir d’una entrevista estèril dient que tot bé, que estava convençut que hi hauria acord. Però no va dir ni una paraula sobre la possibilit­at de disposar d’un catre a la sentina. Ni en pensa dir cap. Una cosa així com “faré veure que no t’he sentit”.

El secretari d’acció política, Pablo Echenique, per tota contestaci­ó a Calvo, va subratllar el fet admirable que el PSOE no hagi començat a discutir sobre un programa comú de govern dos mesos després dels comicis, i que ofereixi cabines de tercera sense haver pronunciat ni una paraula sobre el rumb que pretén per al vaixell.

Mentre Albert Rivera estableix l’enèsim cordó sanitari sobre Sánchez per l’acord a Pamplona, Iglesias celebra a les xarxes socials que després del pacte valencià s’hagin succeït el navarrès, el canari, el de La Rioja i el balear. Podem tindrà carteres i vicepresid­ències: “Es confirma que, si hi ha respecte per l’aliat, cooperació i coherència, es tiren endavant investidur­es i governs”, va escriure a Twitter. Respecte. Quan cal demanar-ho, és paraula de celles arrufades.

Els pactes autonòmics i el moment Rivera assenyalen un sol camí per a una investidur­a reeixida. La fase diletant està tancada i Sánchez i Iglesias no estan parlant. Es miren de cara, com una parella de mus o uns pistolers en duel. Potser tots dos. El guisat comença a fer pudor.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Pablo Iglesias
EMILIA GUTIÉRREZ Pablo Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain