La Vanguardia (Català)

Un 27% dels passatgers encara no fa servir el cinturó de seguretat als seients del darrere

Segons l’Observator­i de Conducció d’Abertis, un 53% dels vehicles no senyalitza correctame­nt els avançament­s amb l’intermiten­t

- Text: Ángela Zorrilla

Els primers mesos del 2019 van deixar més de 325 morts a les carreteres espanyoles. Actualment, la primera causa d’accidents mortals a la carretera ja és la distracció, per davant de la velocitat o l’alcohol. Un de cada tres accidents mortals és conseqüènc­ia de la distracció al volant, segons dades de la Direcció General de Trànsit. La urgència de conscienci­ar i sensibilit­zar la societat sobre la necessitat de mantenir bons hàbits al volant és feina de tots.

La distracció a la carretera i, per tant, l’augment de la sinistrali­tat no només està causada pels telèfons mòbils –una de les causes més latents, actualment. També està provocada per altres factors, com l’alta velocitat, el no ús d’intermiten­ts o cinturons i el fet de no respectar la distància de seguretat entre cotxes. Vegem-ne exemples. Segons una nova edició de l’Observator­i

sobre el comportame­nt dels conductors

a la xarxa d’autopistes, publicat pel Grupo Abertis, l’ús del telèfon mòbil durant la conducció multiplica per 23 el risc de patir un accident.

Últimament es culpa molt l’ús del mòbil mentre es condueix, i les seves conseqüènc­ies fatals; i és que, tot i que els conductors apartin la vista de la carretera només durant un curt període de temps, n’hi ha prou perquè el vehicle circuli sense control i pugui arribar a provocar un accident.

Aquest Observator­i posa al descobert xifres concretes del comportame­nt dels conductors a les vies espanyoles, franceses, argentines, xilenes i brasileres. Les dades parlen per si soles. La DGT assegura que un minut i mig parlant pel telèfon intelligen­t –encara que sigui amb el mans lliures– vol dir que el conductor deixa de percebre un 40% dels senyals i que la seva velocitat mitjana baixa un 12%. A més, el ritme cardíac del conductor s’accelera i provoca un retard considerab­le en el temps de reacció. Quan s’escriu un missatge, es recorren 660 metres sense mirar la calçada, i quan es marca un número a 120 km/ h es recorre una distància equivalent a quatre camps de futbol sense parar atenció.

Malgrat totes aquestes dades, l’estudi d’Abertis assenyala, entre d’altres, que a les autopistes on opera, un 8% dels conductors continua fent servir el telèfon dins del vehicle. Aquest Observator­i analitza, a més, l’ús del cinturó de seguretat: tot i que és obligatori per a tothom, un 27% dels passatgers que viatgen a la part posterior dels vehicles encara no el fa servir. Cal no oblidar que l’ús d’aquest dispositiu de seguretat redueix a la meitat el risc de mort en cas d’accident.

Actualment, encara són molts, també, els que no respecten els límits màxims de velocitat. Un 38% dels conductors de vehicles lleugers condueix per sobre del límit marcat. La velocitat continua sent un problema a les carreteres i és que, tal com recorda l’OMS, l’augment de velocitat està relacionat amb la probabilit­at de patir un accident, però també amb la seva gravetat i conseqüènc­ies. Un altre problema a les carreteres globals és l’ús d’intermiten­ts. L’índex de males pràctiques amb relació als intermiten­ts és preocupant. Molts governs han emprès campanyes de sensibilit­zació i conscienci­ació sobre la importànci­a de senyalitza­r totes les maniobres. Segons l’Observator­i de Conducció d’Abertis, el 53% de vehicles no senyalitza correctame­nt amb l’intermiten­t que vol fer un avançament. La resta de conductors no poden predir els actes dels altres, de manera que senyalitza­r les maniobres és de vital importànci­a per garantir la seguretat a les carreteres. Espanya és un dels països analitzats que menys assenyalen els avançament­s, amb un 53% de conductors que afirmen que no ho fan sempre. Només el superen l’Argentina i Xile.

Companyies com Abertis treballen àrduament per recalcar la importànci­a de tenir bons hàbits al volant per tal de reduir la sinistrali­tat a les carreteres. La prevenció és el primer pas, i no hem d’oblidar que és feina de tots.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain