La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Faran avançar la barca a còpia de rems. Persona que sega. 2 Comença a ser un adinerat. Humors serosos. Poeta i cantor cortesà profession­al de l’època heroica grega. 3 Pledeja. Em desvio de la perpendicu­lar. 4 Cullerots de fusta que serveixen per treure aigua del fons de la barca. Mostrem, presumits, la roba nova que ens hem comprat. 5 Principi administra­tiu. Diu unes paraules per altres, de manera força graciosa. Comença a esperar.

6 Protectors de caps cavalleres­cos. Moviments de protecció reial que es donen a l’escaquer mentre els jugadors d’escacs prenen whisky on the rocks. Escaire. 7 Esquelètic, o no. Relatiu a l’oca. Lady Spencer. 8 Nitrogen. M’afarti de viure en una tenda de campanya sioux. Asimbòlia.

9 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Fer la feina de sant Martí. Comença a superar-se. 10 Fas servir. Magnetitza botons. Portar. 11 Discos de llarga durada dels d’abans. Antiguitat vital. En un cert sentit, remenar les brases perquè el foc hi revifi.

12 Ho doblegaré amb un cert sentit arquitectò­nic. En un cert sentit, et fatiguis. Ham mossegat. 13 Aquesta és una mica massa xerraire. Comprarà a qualsevol preu. 14 Que passa cada mes d’abril. Embrutar.

VERTICALS 1 Balla tot giravoltan­t. Transforma­va una superfície llisa en un camp de dunes. 2 Mal vistes i tingudes per execrables. Claven bastons entre les tomaqueres. 3 Les accions de llançar. És tan falsa que no mou ni un dit. Escriu ardu sense el romà i pocs escrúpols. 4 As. Inflamació d’un istme, especialme­nt del de la gola. Comença a abandonars­e. 5 Els de l’hivern són notables. Iridi. Camp d’eres per on passeja en Flynn. 6 S’inclina. No fas llenya de l’arbre caigut en zones tapiades.

7 Cop de porta dialèctic. Fuster de les millors fustes. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 8 Rosasses. Destreses molt ben remunerade­s. Nitrogen. 9 Glòria Soler Batalla. S’ho inventarà partint de zero. Tifes (de sucre) sense te. 10 As. Lloances. Apresseu. 11 Va fent via. Remes enrere. Topada brusca que capgira el més murri en les relacions triangular­s. 12 Ajuts per a bons estudiants. S’endiumengi. Presideix els llibres d’albarans. 13 Reduís el que deduís, també. Designarà una persona perquè faci una funció determinad­a al servei de la població. 14 Repetia got de vi. El palíndrom que practiquen tots els arbres en plena creixença.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain