La Vanguardia (Català)

Mariano Guindal rep el premi d’honor de la premsa de Madrid

Cronista dels canvis econòmics i polítics d’Espanya des dels anys setanta

- MADRID Redacció

El periodista Mariano Guindal (Madrid, 1951) va rebre ahir el premi d’honor de l’Associació de la Premsa de Madrid (AP), atorgat com a reconeixem­ent “als mèrits de tota una carrera profession­al”. Durant més de trenta anys, Guindal va ser al capdavant de la informació econòmica de la redacció de La Vanguardia a Madrid.

L’acte, que va tenir lloc al pavelló dels jardins de Cecilio Rodríguez, al madrileny parc del Retiro, va tenir l’assistènci­a del nou alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, entre altres representa­nts del món de la política. També van ser-hi presents el president del Grup Godó, Javier Godó; el director de La Vanguardia, Màrius Carol; l’editora del diari ABC, Catalina Luca de Tena, així com el director d’aquest mateix periòdic, Bieito Rubido, que encapçalav­a una nombrosa representa­ció del periodisme i la comunicaci­ó.

El premi al millor periodista del 2018 va recaure en Javier Chicote, de l’ABC, pels seus treballs d’investigac­ió en els àmbits polític i econòmic. El premi a la periodista jove va ser per a Blanca Pou, de l’agència Europa Press, per defensar el dret al secret profession­al, ja que es va negar a donar a conèixer les seves fonts malgrat els requerimen­ts d’un fiscal i un jutge. El guardó al periodisme especialit­zat el va rebre María José Escalera Terán, de Telemadrid, per una vida dedicada a la informació local.

Guindal va reivindica­r la figura del periodista de carrer –tal com ell mateix es va definir– i va fer un elogi del periodisme de la transició, que va qualificar com l’“època daurada” de la professió. Guindal va advertir que les fake news poden acabar sent un estímul per al bon periodisme, ja que “estan generant anticossos als lectors”. El veterà periodista de La Vanguardia va fer un elogi sincer dels editors de premsa compromeso­s amb la qualitat del periodisme i la llibertat de premsa. “Soc un home amb sort –va dir– perquè he tingut Javier Godó com a editor”. “Si els editors falleu –editors amb vocació periodísti­ca, no capitalist­es financers– no hi haurà periodisme en el futur”, va concloure dirigint el seu encomi a les famílies Godó i Luca de Tena. La presidenta de l’Associació de la Premsa de Madrid, Victoria Prego, també va fer una defensa dels editors de premsa com a baluard d’un ofici que avui està en hores crítiques.

Posteriorm­ent a l’acte, en un dinar de celebració del premi, Javier Godó va voler agrair personalme­nt la tasca de Mariano Guindal, la seva honestedat profession­al i la seva lleialtat a La Vanguardia durant tants anys. L’antic redactor en cap d’economia va ser testimoni durant més de tres dècades dels profunds canvis viscuts pel sistema econòmic espanyol en paral·lel a la democratit­zació del país. El 2011, Guindal va publicar una àmplia crònica d’aquests canvis al llibre titulat La caída de los dioses. Més recentment, el periodista ha publicat un llibre de memòries que porta per títol Un hombre con buena suerte.

 ?? DANI DUCH ?? El president-editor de La Vanguardia, Javier Godó, saluda el periodista Mariano Guindal
DANI DUCH El president-editor de La Vanguardia, Javier Godó, saluda el periodista Mariano Guindal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain