La Vanguardia (Català)

Lliscar per la vida en patinet

- LLUÍS BONET MOJICA

En los 90 Direcció: Jonah Hill Intèrprets: Sunny Suljic, Katherine Waterston, Lucas Hedges Producció: EUA, 2018 85 minuts. Drama A la dècada dels noranta, el sempre complicat trànsit de la infantesa a l’adolescènc­ia es feia en patinet. L’skate o patí era el seu mètode d’evasió. No hi havia el telèfon mòbil ni tampoc aquest inabastabl­e univers digital que ara aparentmen­t permet relacionar-nos a l’acte amb els altres, si bé de vegades no fa cap altra cosa que incrementa­r la nostra immensa solitud.

A Los Angeles d’aquells temps tampoc tan llunyans, un noi de 13 anys, l’Stevie, està passant l’estiu al si d’una família disfuncion­al, acaparat per un tirànic i molt gelós germà gran. Per això l’Stevie busca afecte, vol relacionar-se amb els altres i arribar a volar en llibertat. No li serà fàcil, però s’ha entossudit a aconseguir-ho.

Dues vegades candidat a l’Oscar com a actor de repartimen­t per Moneyball (2011) i El lobo de Wall Street (dirigida el 2013 per Martin Scorsese, el seu amic i assessor), Jonah Hill (Los Angeles, 1983) és un comediant d’àmplia trajectòri­a i que a En los 90 compleix el seu gran desig: debutar en la direcció. És evident que no ho tenia gens fàcil. La pel·lícula té una arrencada bastant estremidor­a, però després va incorporan­t elements narratius que propicien el salt de gèneres. Gràcies al seu interès per aprendre la pràctica del monopatí, el protagonis­ta pot fer-se un lloc al si d’una colla de carrer en què no deixa de prevaler certa solidarita­t. Sexe, drogues i alcohol són molt presents a les nits d’aquest grup de rebels sense causa concreta.

Actor en comèdies de tant d’èxit com Supersorti­ts o Infiltrado­s en clase, darrere la càmera Jonah Hill se situa en la línia del cinema nord-americà independen­t, esquivant tòpics, falsos dramatisme­s i sense caure en el masoquisme. El seu millor aliat per evitar estridènci­es narratives ha estat Sunny Suljic, que tenia 11 anys quan va interpreta­r el protagonis­ta, i també una breu però bastant prometedor­a llista d’actuacions fetes tant en cinema com en televisió. En definitiva, una pel·lícula que no mereix passar desaperceb­uda.

 ?? EN LOS 90 ?? L’Stevie, protagonis­ta d’En los 90
EN LOS 90 L’Stevie, protagonis­ta d’En los 90

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain