La Vanguardia (Català)

Promeses, en femení i plural: arriba el I Torneig Nacional Femení de LaLiga

El futbol femení suma un pas més en el camí cap a un reconeixem­ent imparable i esperat

- Text: Natalia Pastor

Sense present no hi ha futur, més quan el futbol femení aspira, per fi, a quedar-se. On? Al costat del masculí, recorrent un camí paral·lel que per a elles s’ha fet massa llarg. La meta és equiparar una categoria i l’altra. Ni més, ni menys. També entre qui ha de formar els futurs equips de la Lliga Iberdrola: les alevines sub12. Una aposta pel futbol base femení, imprescind­ible per escriure un futur ple de talent.

No fa gaires anys, no eren poques les nenes que jugaven a futbol i que van haver de començar a competir en equips de nens. Algunes, senzillame­nt, eren les úniques noies que jugaven del seu col·legi, o del seu poble. La majoria no va poder gaudir mai de tornejos femenins, al revés que els seus companys. El futbol femení amb prou feines tenia estructure­s, recursos, suport i, per descomptat, visibilita­t, però per sort sí que comptava amb la seva tenacitat, esforç i perseveran­ça.

Avui, aquestes joves veuen amb orgull com les noves generacion­s podran gaudir del I Torneig Nacional Femení LaLiga Promises, organitzat per LaLiga amb el suport de la Reial Federació Gallega de Futbol. Un campionat consolidat en la versió masculina i que, per fi, ha trobat la rèplica justa i necessària: la femenina. El torneig sub12 més important del món es jugarà entre avui i el 23 de juny a Abengondo, la Ciutat Esportiva del Deportivo de la Corunya, amb elles també com a protagonis­tes.

Un pas històric Durant tres dies, els planters de 14 equips de futbol femení d’Espanya s’aplegaran en la primera edició d’aquest torneig. Són l’Athletic Club, RCD Espanyol, Atlètic de Madrid, Sevilla FC, RC Deportivo de la Corunya, R. Betis Balompié, Llevant UD, Rayo Vallecano, Fundación Albacete, Sporting Club de Huelva, Màlaga CF, VCF Femení, Madrid CFF i UD Granadilla. Les jugadores tot just tenen 12 anys, però aquest cap de setmana formaran part d’un esdevenime­nt històric. Un pas més cap a l’equitat i la igualtat i on d’alguna manera es ret homenatge a totes les nenes que alguna vegada van jugar o senzillame­nt van somiar jugar, sense diferèncie­s, ni horaris intempesti­us, ni després de ningú. Només elles.

Cristina Sánchez és directora d’Activació Corporativ­a de Marca de LaLiga, el departamen­t que hi ha al darrere. “Pensàvem en elles des de feia dues o tres temporades, i l’any passat vam donar el tret de sortida. Vam dir: d’aquesta temporada no passa”, explica. El departamen­t de Sánchez també ha organitzat LaLiga Promises masculina, que, amb la Fundación José Ramón de la Morena, s’ha convertit en un producte audiovisua­l molt potent.

Sánchez comparteix que, a diferència dels alevins masculins, el futbol base femení encara s’està desenvolup­ant, motiu pel qual aquest torneig pot suposar un punt d’inflexió i un impuls. “Alguns planters encara s’estan desenvolup­ant, però n’hi ha molts d’altres que tenen un gran nivell. Hi ha una massa crítica de qualitat per fer un bon torneig ”, comparteix. Al davant, tot per jugar entre els que en tenen més ganes. Ho faran, això sí, “amb els mateixos tractament­s, reglament, condicions i recursos”.

El focus en la normalitza­ció Una igualtat que il·lustra l’aposta de LaLiga per la normalitza­ció. “El mateix que fem amb els nois ho fem amb elles. L’objectiu és no distingir. Tota l’organitzac­ió hi està abocada i volem que sigui un torneig amb la mateixa tirada i tradició que la seva versió masculina”, comparteix Pedro Malabia, director de l’Àrea de Futbol Femení de LaLiga. Que es retransmet­i, sens dubte, hi ajudarà. “És important per a elles, perquè no totes han tingut la sort de jugar i veure’s a la televisió”, valora.

En concret, el torneig es podrà seguir per Gol Televisión i LaLigaSpor­tsTV, que faran possible un cap de setmana televisiu únic, especialme­nt si tenim en compte que GOL TV també televisa els partits del Mundial de França. Així, doncs, després dels vuitens de final d’aquesta competició, es retransmet­ran els quarts de final de LaLiga Promises, cosa que donarà encara més impuls a la seva visibilitz­ació.

Aquest torneig és una realitat gràcies a LaLiga, en col·laboració amb la Reial Federació Gallega de Futbol. El director tècnic, Manuel Fernández, ha assumit el repte de tirar endavant aquest primer campionat com a part de la pròpia organitzac­ió. Allotjamen­ts, recursos, instal·lacions, tot ha d’estar preparat per donar cabuda a una de les novetats de l’any (i de molts anys). “Per a nosaltres és molt important, perquè a escala nacional hi ha una eclosió del futbol femení i la visibilita­t és molt més gran”, destaca.

Fora del camp, l’objectiu és comú: que els equips quedin satisfets i ho visquin amb il·lusió. “Com a Federació, volem demostrar que estem a l’altura d’un campionat nacional, volem que el públic gaudeixi de l’esdevenime­nt i del futbol femení”, afegeix. Una visibilita­t que també farà possible que “les nenes es vegin reflectide­s en altres nenes” i que, sens dubte, potenciarà la seva capacitat d’organitzac­ió. “Que podem acollir esdevenime­nts d’aquest tipus”, afirma.

En terres gallegues Una altra de les peces indispensa­bles en aquesta aventura és el Reial Club Esportiu de la Corunya. Pablo Pereiro és gerent del club, que exerceix d’amfitrió en el torneig. Un paper que assumeixen “encantats” i que s’alinea amb la seva il·lusió de ser referent del futbol femení a Galícia i altres regions (Lleó, Astúries...), catalitzan­t el talent que emergeix en aquestes zones. Una aposta que ha tingut recompensa, ja que en només tres anys de trajectòri­a, el femení ha ascendit a la Liga Iberdrola.

Un ascens de rècord –no han perdut ni un partit, només empatat– i on el seu paper com a amfitrió en la celebració de la primera edició del Torneig Nacional Femení LaLiga Promises rubrica un final de temporada en què només es pot mostrar orgullós. “El torneig és un valor afegit més. Que nenes sub12 vinguin a la Ciutat Esportiva a competir no només és bonic, és visible, i n’estem encantats”, explica.

En el terreny, l’última peça. La més vital. Elles, que han seguit el camí de jugadores que van lluitar fins i tot sense referents. Com María Bernal, jugadora del Real Betis Féminas i preparador­a física de les alevines, que aquest cap de setmana juguen contra 13 equips més. Per a ella, és un pas endavant que fa el futbol femení en la seva versió menuda. “No només s’està presencian­t en categories més altes, sinó que s’intenta que el futbol creixi des la base”, valora.

A les portes, un cap de setmana en què qualsevol resultat tindrà gust de victòria, independen­tment de qui s’alci amb el triomf. “L’important, perquè tot surti bé, és que les nenes estiguin il·lusionades, que els entrenador­s mostrem el que hem treballat durant anys, i que això es vegi reflectit en les seves ganes”. Perquè, tal com destaca Bernal, federacion­s, clubs i mitjans de comunicaci­ó s’han adonat que si el camí s’inicia des del planter, sens dubte, arribaran més lluny.

Aquest campionat, completame­nt consolidat en la versió masculina, per fi ha trobat la rèplica justa i necessària: la femenina

 ??  ?? Jugadores alevines del Real Betis Féminas, que s’enfrontara­n amb 13 equips més, aquest cap de setmana
Jugadores alevines del Real Betis Féminas, que s’enfrontara­n amb 13 equips més, aquest cap de setmana
 ?? Fotos: David Ligero / Real Betis Féminas ??
Fotos: David Ligero / Real Betis Féminas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain