La Vanguardia (Català)

El BCE nega que la baixa rendibilit­at de la banca sigui pels tipus

- E. MAGALLÓN

Luis de Guindos va intervenir ahir en la polèmica oberta sobre l’impacte de la política de tipus d’interès baixos en la rendibilit­at de la banca i va negar la seva vinculació automàtica. El vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE) va assegurar a Santander que els baixos tipus “no són una causa de la baixa rendibilit­at de la banca europea”. Qui va ser ministre d’Economia va afegir que és al contrari ja que “els tipus baixos han generat una situació de recuperaci­ó econòmica que ha permès la reducció dels préstecs dubtosos, a més d’un increment de la demanda de crèdit”.

Els comentaris de Guindos es van produir després de les queixes expressade­s en dies anteriors al mateix fòrum de la UIMP per diferents bancs espanyols com CaixaBank o Bankia. El president de la patronal AEB, José María Roldán, per la seva part, va assegurar que aquell enfrontame­nt entre reguladors i sector financer era una falsa polèmica.

Sigui com sigui, el que és segur és que fins com a mínim mitjans de l’any vinent el BCE no apujarà els tipus d’interès, va recordar ahir Guindos. No va detallar quin mecanisme s’utilitzari­a ni tampoc en quin moment es podria activar. Un dels mecanismes podria ser el d’una baixada de tipus addicional per part del BCE. Davant d’això, Guindos va dir que no creia que la banca repercutei­xi aquesta baixada als clients i, per tant, continuari­a sense cobrar-los pels dipòsits.

La confirmaci­ó va arribar unes hores després per boca del president de l’AEB que va manifestar que en cap cas no es plantegen cobrar al client pels dipòsits. “De facto el límit és zero: no ens plantegem cobrar pels dipòsits”, va precisar.

Segons l’opinió de Luis de Guindos, el principal risc per al sector bancari és precisamen­t “l’escassa rendibilit­at de la banca europea”. Les conseqüènc­ies d’aquesta situació –va afegir el vicepresid­ent del BCE– és que les entitats tenen problemes per “anar al mercat” per capitalitz­ar-se i també fer-ho de manera orgànica.

Preguntat Guindos pels dubtes sobre com es va dur a terme la decisió d’aquesta setmana de perllongar els tipus baixos, l’exministre del PP va declarar que havia estat per unanimitat.

En el marc del seminari sobre finances sostenible­s celebrat a Santander, Roldán va mostrar els dubtes que té el sector sobre el funcioname­nt de la nova moneda virtual que ha anunciat Facebook. Segons la seva opinió la iniciativa de la coneguda xarxa social tindrà un impacte més gran pel costat dels reguladors i supervisor­s, ja sigui el BCE o la Reserva Federal, que no pels bancs. Sobre aquesta qüestió Luis de Guindos va assenyalar que la moneda virtual “haurà de complir amb les condicions regulatòri­es” habituals i va posar com a exemple la legislació sobre la confidenci­alitat dels usuaris, el blanqueig de capitals o l’estabilita­t financera.

La patronal del sector es va comprometr­e a continuar sense cobrar als clients pels dipòsits

El banc recorda que la moneda de Facebook haurà de complir amb regulacion­s com el blanqueig de capitals

 ?? ROMÁN G. AGUILERA / EFE ?? José María Roldán
ROMÁN G. AGUILERA / EFE José María Roldán

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain