La Vanguardia (Català)

Empresaris a l’oficina de farmàcia

XarxaFarma impulsa la integració vertical dels seus 615 socis

- ROSA SALVADOR Barcelona

El farmacèuti­c és un profession­al de la salut, i no li agrada gestionar. I per donar-li força negociador­a davant els seus proveïdors vam néixer nosaltres”, resumeix Rafel Aguilar, director general de XarxaFarma, una empresa fundada l’any 2000 per quinze farmacèuti­cs de Girona que es va convertir en la primer central de compra del sector d’Espanya. La firma, explica Aguilar, va marcar una fita el 2008, quan va arribar a un acord amb una de les grans distribuïd­ores farmacèuti­ques i avui, amb acords amb les tres grans, disposa de 615 oficines associades a tot Espanya. “A Catalunya, amb 450 oficines, tenim el 15% del mercat”, explica.

L’oficina de farmàcia continua sent rendible, reconeix Aguilar, però s’enfronta a nous reptes com el continu descens de preus dels medicament­s de prescripci­ó, que deixa la rendibilit­at de la farmàcia dependent dels medicament­s sense recepta i productes de parafarmàc­ia. “Nosaltres tenim 10.000 referèncie­s, de les prop de 35.000 del mercat, i amb el poder de compra de tenir centenars d’associats podem aconseguir millors preus”, resumeix.

XarxaFarma, pionera com a central de compres, pateix ara la competènci­a de les grans distribuïd­ores que “han copiat el nostre

Pionera com a central de compres, la firma de Girona factura 19,5 milions d’euros i impulsa nous serveis

model de negoci”, reconeix Aguilar. Així la firma, que fa tres anys que té les vendes estabilitz­ades, va facturar l’any passat 19,5 milions d’euros, amb unes pèrdues de 0,2 milions perquè ha engegat un procés de reestructu­ració per reforçar-se en la prestació de serveis. Com a exemple, explica Aguilar, han llançat una targeta de pacient (en la qual el portador té totes les dades de consum, mesurament­s de tensió, etcètera), una revista i ofereixen serveis d’intel·ligència de negoci als seus socis per ajudar-los a gestionar millor. La firma dona als seus associats exclusivit­at de zona, i en aquesta nova etapa “els demanem més integració vertical i que assumeixin objectius de venda”, va reconèixer. Segons el parer d’Aguilar, els canvis que viu el sector, especialme­nt el creixement de la venda per internet, “obligaran a les farmàcies a canviar. Tractem que la botiga física tingui prou ganxo perquè el client hi vagi, perquè troba serveis i assessoram­ent, i perquè repeteixi”.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Rafel Aguilar, director de general de XarxaFarma
PERE DURAN / NORD MEDIA Rafel Aguilar, director de general de XarxaFarma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain