La Vanguardia (Català)

El perill del mòbil

Pere Navarro proposa retirar sis punts amb una nova llei

-

La DGT proposa d’endurir les penes contra l’ús del mòbil al volant, una de les principals causes d’accident.

El director general de Trànsit, Pere Navarro, és un home d’idees clares. I quan toca aplicar mesures per reduir les morts a la carretera sol aconseguir el que es proposa. Ahir va tornar a reiterar la seva proposta de doblar el càstig (la pèrdua de tres a sis punts) per l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix. “Ja hi ha un projecte de llei per canviar la norma”, va anunciar Navarro en una entrevista amb Jordi Basté a El món a RAC1.

Pere Navarro sol acompanyar sempre les seves propostes amb dades que les justifiqui­n. Ho va tornar a fer ahir en aquesta intervenci­ó a RAC1. El director general de Trànsit va recordar que des del 2016 les distraccio­ns al volant han passat a ser la primera causa dels accidents mortals, per sobre de l’alcohol i del consum de drogues. I va reiterar: “La principal distracció és per culpa del telèfon mòbil”.

Aquesta croada, però, la de reduir les morts a l’asfalt, és una responsabi­litat de tothom. Per això, Navarro va valorar positivame­nt que alguns operadors de telefonia ja comencin a implicar-se en les campanyes perquè els conductors prenguin consciènci­a dels riscos de parlar per telèfon o mirar aquests dispositiu­s mentre es condueix.

Cada dia hi ha noves ofertes d’aplicacion­s que bloquegen aquest aparell quan el dispositiu detecta que s’està circulant o que ignoren l’entrada de missatges i alertes mentre es condueix, un pas crucial després que algunes enquestes recents hagin revelat que bona part dels conductors consideren que és més perillós conduir begut o drogat que despistat pel fet d’utilitzar el telèfon.

Pere Navarro va revelar en aquesta mateixa entrevista amb Jordi Basté que la direcció general de Trànsit ja disposa de 220 càmeres de precisió per detectar els conductors que fan servir el telèfon mentre es condueix. I està previst, també, desplegar a les carreteres vehicles camuflats que tindran una sola missió: detectar aquesta conducta imprudent al volant.

Pere Navarro és el director de Trànsit que va imposar a Espanya el carnet per punts. L’1 de juliol farà tretze anys que aquesta norma va entrar en vigor. I si cal fer balanç, Navarro ho té molt clar: “Aquesta és una història d’èxit”, va afirmar en aquesta entrevista. Està plenament convençut que els conductors han acceptat aquesta classe de sanció perquè el “cost-benefici que ha tingut ha estat immens”.

Pere Navarro també va parlar de la proposta de prohibir fumar als cotxes. És un debat obert a Catalunya, després que la Generalita­t mostrés conformita­t a aquesta nova norma. El director de la direcció general de Trànsit va anunciar que aquest és un altre tema que estan estudiant.

Les distraccio­ns al volant ja causen més morts a Espanya que l’alcohol i les drogues

 ?? MANUELBURG­OS / GETTY IMAGES ?? Les distraccio­ns al volant causen un 30% dels accidents mortals, i la majoria són pel mòbil
MANUELBURG­OS / GETTY IMAGES Les distraccio­ns al volant causen un 30% dels accidents mortals, i la majoria són pel mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain