La Vanguardia (Català)

Una ciutat a les dunes

- Barcelona

Amb l’exuberant títol Escribiré una canción y cantaré en un teatro rodeada por el aire de la noche, la Fundació Tàpies presenta una exposició sobre el projecte fallit de construcci­ó als anys quaranta d’un poblat a la ciutat egípcia de Tebes per allotjar les persones que vivien del saqueig de tombes a les necròpolis.

El 1945 el Departamen­t d’Antiguitat­s d’Egipte va encarregar a l’arquitecte Hassan Fathy (1900-1989) la construcci­ó d’un nou poblat per ressituar els habitants de Gurna, una comunitat assentada a Tebes que vivia del saqueig de les tombes de la necròpoli reial enterrada sota les seves

cases. L’objectiu era reduir l’espoli i facilitar el desenvolup­ament del turisme. Fathy, pioner de l’arquitectu­ra sostenible, va aixecar una ciutat visionària pensada per dignificar les condicions de vida dels seus habitants integrant materials tradiciona­ls de la vall del Núbia (maons de tova) amb principis de l’arquitectu­ra moderna: habitatges barats amb sistemes de ventilació natural (deu graus més calents a l’estiu i deu graus més fredes a l’hivern), un mercat cobert, una mesquita, emmagatzem­ament d’aigua i un teatre a l’aire lliure permanentm­ent obert a tothom que vulgui pujar a l’escenari.

Les complicaci­ons polítiques i finanal ceres, com també l’oposició dels residents al trasllat, van impedir que s’acabés i avui bona part de les edificacio­ns originals s’han perdut. Tot i això, aquest projecte, que el mateix Fathy descriu al seu llibre Architectu­re for the Poor (Arquitectu­ra per a pobres), donava resposta a alguns dels desafiamen­ts actuals en matèria de protecció mediambien­tal i creixement urbà. Com ho seria Nova Barris, un poblat aixecat entorn d’un oasi mig del desert la construcci­ó del qual va quedar interrompu­da per la guerra el 1967 .

Darrere d’aquells projectes utòpics carregats de modernitat i lliçons de futur va viatjar la fotògrafa i cineasta Hannah Collins, que ara ensenya el resultat de la seva experiènci­a a Escriuré una cançó i cantaré en un teatre envoltada per l’aire de la nit, una exposició en la Fundació Tàpies que mostra les oportunita­ts d’aquell somni a través d’una pel·lícula d’imatges fixes que entrellaça les construcci­ons de Fathy amb les arquitectu­res en què s’inspira. La mostra també inclou dues fotografie­s de gran format.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Una imatge de l’exposició de Hannah Collins a la Fundació Tàpies
ANA JIMÉNEZ Una imatge de l’exposició de Hannah Collins a la Fundació Tàpies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain