La Vanguardia (Català)

L’Airef creu que igualar la fiscalitat al dièsel aportaria 1.300 milions

El gasoil, més car

- Santander

L’Airef proposa d’igualar l’impost del gasoil al de la gasolina per així apujar la recaptació mediambien­tal.

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) va alertar ahir que la recaptació fiscal mediambien­tal a Espanya és més baixa que fa vint anys. Una de les propostes per augmentar els ingressos passaria per equiparar la fiscalitat del gasoil, que és més baixa, a la de la gasolina. La mesura permetria augmentar la recaptació en 1.318 milions d’euros, segons els càlculs de la institució presentats ahir a Santander pel president de l’Airef, José María Escrivá,

Durant una conferènci­a en el marc del seminari sobre finances sostenible­s organitzat per l’Apie a la UIMP, a Santander, el president de l’organisme públic va afegir que la mesura tindria un “impacte a totes les llars”, però que seria de “més intensitat en les rendes mitjanes i altes”.

Al mateix seminari, el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), José María Marín Quemada, va reflexiona­r que “a Espanya hi havia una diferencia­ció fiscal a favor del dièsel que no era freqüent en altres països”.

Escrivá va posar xifres a la caiguda de la recaptació fiscal per tributs mediambien­tals. Les estadístiq­ues mostren que mentre el 2017 Espanya va recaptar l’equivalent a l’1,8% del PIB, via impostos mediambien­tals, el 1995 el percentatg­e s’elevava del 2,1%.

En aquest paquet fiscal s’inclouen des dels impostos als carburants fins a altres taxes i tributs per activitats contaminan­ts. La recaptació espanyola és inferior a la d’altres països de l’entorn. Els ingressos fiscals a Espanya (l’esmentat 1,8% del PIB) són inferiors a la mitjana de la Unió Europea que està en el 2,4% del PIB.

Escrivá va precisar durant la seva intervenci­ó que també es dona una gran dispersió per comunitats. Mentre a Catalunya es recapta un 0,1% del PIB a través de la tributació mediambien­tal a Extremadur­a assoleix el 0,8%.

Com ja ha fet en altres ocasions, Escrivá es va mostrar molt crític amb la gestió de les beques i del copagament farmacèuti­c. De cara al futur, el president de l’organisme va anunciar: “Estem treballant en una opinió sobre millorar el marc fiscal espanyol”. Aquesta proposta –va afegir– “portaria a reconsider­ar elements de la llei d’estabilita­t i planegem un nou model de fixació d’objectius basat en part en el model francès”.

Escrivá es va mostrar durant la seva intervenci­ó especialme­nt crític amb els sistemes de redistribu­ció de la renda. Va considerar com un “element preocupant” que Espanya sigui “dels països amb més nivell de desigualta­t”. L’economista va afegir que aquesta desigualta­t es manté i creix respecte als països de l’entorn una vegada aplicats els mecanismes i les polítiques públiques. Escrivá va afegir que no és un problema de baixa recaptació sinó de la manera comes gasten els recursos públics.

Preguntat sobre el sostenimen­t del sistema de pensions,

L’organisme públic treballa en una proposta per reformar la “llei d’estabilita­t”

el president de l’Airef va considerar que és un problema “manejable” i que no és una situació tan “aguda” com de vegades sembla.

Durant la seva conferènci­a, el president de la CNMC va reconèixer que li preocupa que la concentrac­ió bancària es torni excessiva en determinad­es poblacions, encara que ha apuntat que cal mirar aquest procés amb “flexibilit­at”. Marín Quemada va afegir que la concentrac­ió bancària “no s’ha acabat”. En relació amb els caixers automàtics va assenyalar que ja no s’identifiqu­en els desajustos que es donaven fa uns anys.

 ?? APIE / EP ?? El president de l’Airef, José María Escrivá
APIE / EP El president de l’Airef, José María Escrivá

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain