La Vanguardia (Català)

Casado retreu a Sánchez els “escons immorals” d’EH Bildu

El líder del PP recorda que a Vox hi ha Ortega Lara, no Josu Ternera

- Madrid

Res no li pot anar millor a Pablo Casado per a la seva tasca d’oposició que Pedro Sánchez surti elegit president amb els vots d’EH Bildu. Només amb això tindrà la meitat de la feina feta i el discurs que més aplaudeixe­n els seus votants, el de contundènc­ia a la contra. Contra l’independen­tisme i contra els que van donar suport al terrorisme d’ETA al País Basc.

Així doncs, el president del PP, encara pendent de la formació dels governs autonòmics, ha decidit posar-se mans a treballar i començar l’oposició abans fins i tot de la investidur­a del cap del Govern central. Casado augmenta la pressió sobre Sánchez davant la possibilit­at que surti elegit president amb l’abstenció de l’esquerra basca.

Pressió doble, perquè el líder popular vol deixar clar que si al final és això el que passa, és per pròpia voluntat de Sánchez, perquè té altres opcions, i escollir és a les seves mans.

“Encara hi som a temps”, va dir ahir Pablo Casado a Pamplona, on es va reunir amb el president d’UPN i candidat de la coalició Navarra Suma (integrada per aquest partit, PP i Cs), Javier Esparza, per analitzar la situació creada després de l’acord del Partit Socialista Navarrès (PSN) amb Geroa Bai, la franquícia del PNB, que va permetre l’entrada d’EH Bildu a la Mesa del Parlament foral.

S’és a temps, va dir Casado, perquè Pedro Sánchez rectifiqui i no pacti el govern de Navarra amb EH Bildu. Si ho fa, ja es pot oblidar de tenir els vots dels diputats de Navarra Suma que li havien ofert després d’afavorir l’elecció del seu candidat com a alcalde de Pamplona perquè no hagués de pactar amb els independen­tistes i els hereus dels terroriste­s. A temps perquè el PP està disposat a oblidar el que ha passat al Parlament navarrès –on la majoria socialista i nacionalis­ta va obtenir la presidènci­a– i afavorir amb els vots de Navarra Suma una majoria alternativ­a per a l’elecció de Sánchez com a president.

Casado i Esparza van coincidir en els arguments per a la seva petició que no pacti amb l’esquerra abertzale: “Els escons de Bildu no són com els altres”.

A partir d’aquí, tenen matisos. Pel líder del PP, “els escons de Bildu no són iguals que els de la resta, almenys des de la moralitat d’una democràcia que ha plorat gairebé mil víctimes del terrorisme”, amb la qual cosa aquests vots només serien acceptable­s si la formació abertzale demanés perdó pels crims d’ETA, ajudés a aclarir els 300 crims no resolts i “deixés de voler blanquejar el terrorisme etarra”.

Esparza va anar més enllà i va defensar que els escons de Bildu no es poden acceptar, perquè és un partit legal però “els seus escons no són iguals, estan tacats de sang, i és amb aquests escons tacats de sang amb qui pacta el socialisme espanyol i traspassa una ratlla –va assenyalar–

El candidat de Navarra Suma sosté que els seients de l’esquerra abertzale “estan tacats de sang”

que no s’havia traspassat mai”. Segons el líder d’UPN, el PSOE ho ha fet, pel seu pacte amb Bildu, que mira d’amagar perquè contradiu el que va dir Sánchez quan va garantir que “ni María Chivite ni el PSN no arribarien a acords amb Bildu”.

La conclusió de Casado també és una advertènci­a: “No pot comprar un govern autonòmic venent Navarra (als nacionalis­tes)”. A més, el líder del PP va respondre a les crítiques pels seus pactes amb Vox i va advertir Sánchez “que no oblidi que a Vox hi ha Ortega Lara, no Josu Ternera”, cosa que fa que Bildu “no sigui un partit homologabl­e perquè partits d’àmbit estatal hi pactin si hi ha alternativ­es”.

Casado constata que Sánchez actua convençut, perquè està fent el mateix en altres llocs, per exemple a les Balears, pactant “amb els pancatalan­istes”, o a València, o a Badalona.

 ?? VILLAR LÓPEZ / EFE ?? Pablo Casado va anar a Pamplona per reunir-se amb el cap d’UPN, Javier Esparza
VILLAR LÓPEZ / EFE Pablo Casado va anar a Pamplona per reunir-se amb el cap d’UPN, Javier Esparza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain